Обратно към пълната версия на статията »

Ваксинацията у нас: Без „АстраЗенека“ за жени под 65 г. с риск от тромбози

Ваксинацията у нас: Без „АстраЗенека“ за жени под 65 г. с риск от тромбози
A A+ A++ A

Covid ваксината на компанията „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 65 г., при които има повишен риск от тромбози и/или анамнеза/данни за тромбоцитопения. Това реши Националният ваксинационен щаб. 

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов:

„По отношение на ваксината на „АстраЗенека при лица, заболели от Covid-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”, каза Ангелов цитиран от БГНЕС.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви, че няма такива клинични проучвания до момента.

Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели, посочи здравният министър в оставка.

Той каза още, че „тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл“.

 

#ваксина