Обратно към пълната версия на статията »

Дончев вместо Борисов на изслушването в парламента

Дончев вместо Борисов на изслушването в парламента
A A+ A++ A

Новите народни представители настояха премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента, за да даде обяснение защо Националният план за възстановяване и устойчивост няма да бъде изпратен на ЕК до 30 април, когато е крайният срок.

Решението бе взето на първия председателски съвет на 45-ото Народно събрание и съобщено от Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“. „Вече имаме председател на парламента и ръководство, които няма да толерират подигравките на изпълнителната власт със законодателната“, заяви тя вчера след края на съвета.

По плана България може да получи над 12 млрд. лева, но трябва да договори проектите до 2023 г. Планът трябва да бъде предаден в ЕК до края на април, за да може изплащането на средствата и достигането им до местната икономика да започне възможно най-бързо. Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев обаче обяви, че няма да внася за приемане документа, изготвен от ГЕРБ, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Мотивът му е, че така е почтено.

Изслушване на премиера в оставка обаче няма да има, защото точно в този момент той излезе в отпуск. Бойко Борисов удобно избягва да отговаря на въпроси от парламентарната трубуна за сетен път. Причината сега е "сериозна работа по подготовката на новото правителство". Очаква се на изслушването да дойде Томислав Дончев, който официално го замества. 

Преди това по дневен ред народните представители ще решат и дали да бъде създадена временна комисия за управлението на Бойко Борисов, както поискаха от „Изправи се! Мутри вън!“. Ще бъдат създадени и първите три парламентарни комисии – правна, финансова и здравна. 

От думите на Манолова стана ясно още, че депутатите ще продължат да заседават в сградата на пл. „Народно събрание“, тъй като в бившия Партиен дом тече голям ремонт

#Борисов #Дончев