Обратно към пълната версия на статията »

Шестима общински лидери на БСП искат оставката на Нинова с кърваво писмо

Шестима общински лидери на БСП искат оставката на Нинова с кърваво писмо
A A+ A++ A

"Ръководството на партията не подкрепи президента, който БСП издигна, който е с най-висок рейтинг и олицеторява всички надежди на българските граждани за промяна. По този начин ние допуснахме българските граждани да ни разглеждат не като алтернатива и носител на промяна, а като част от статуквото." Това пишат в отворено писмо шест общински лидери на БСП от благоевградския регион.

Ето го и цялото отворено писмо:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БСП

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ДО НС НА БСП

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ОБлС Благоевград

О Т В О Р Е Н О П И С М О

От Общинските председатели на БСП Благоевград, БСП Кресна,

БСП Якоруда, БСП Симитли, БСП Банско, БСП Петрич

Уважаема другарко Нинова,

Уважаеми членове на НС на БСП,

Уважаеми членове на ОблС- Благоевград

Чрез това отворено писмо към Вас искаме отново да изразим нашето безпокойство и притеснение, относно случващото се в момента с Българската социалистическа партия.

На 4 април тази година Българската социалистическа партия претърпя най-тежкото си изборно поражение в национален мащаб за всичките 30 години преход. Бидейки основна опозиционна сила в последните 7 години и единствена опозиция в последните 4, ние загубихме половин милион гласа и престанахме да бъдем една от двете водещи политически сили.

В последните месеци преди изборите Националният съвет на БСП допусна серия от груби стратегически и политически грешки:

1. Вместо нужната след прекия избор и конгреса консолидация в партията в името на победата на изборите и промяната, националното ръководство продължи и задълбочи разделенията и противопоставянията, както и безсмисленото разчистване на вътрешнопартийни сметки.

2. Ръководството на партията не подкрепи президента, който БСП издигна, който е с най-висок рейтинг и олицеторява всички надежди на българските граждани за промяна. По този начин ние допуснахме българските граждани да ни разглеждат не като алтернатива и носител на промяна, а като част от статуквото.

3. Националният съвет на БСП наложи водачи на листи, коалиционни партньори и граждански квоти без диалог с местните партийни структури и без да се съобразява със ситуацията в районите, с настроенията, както на партийните членове и симпатизанти, така и на колебаещите се избиратели, чиято подкрепа трябваше да привлечем. На места листите бяха и пренаредени в нарушение на всички правила и партийни традиции и с демонстрирано пълно пренебрежение към волята на местните партийни структури.

Област Благоевград не прави изключение от тази неприятна статистика. Структурирането на областния съвет, избирането на Председател, изпратените „проверки“ в навечерието на изборите, безпардонното пренебрегване на някои  общински структури и целенасоченото разцепление, което доведе до тяхното отслабване ,подреждането на листата, отнемане  на пълномощни  и  целия ход на кампанията.

Тези по-големи и редица други по-малки грешки в нашата предизборна работа ни доведоха до този печален резултат. Оценката, която ни дадоха българските граждани, е изключително тежка. Загубата изисква ясно и категорично поемане на политическа отговорност. Ръководен орган на партията, когато конгресът не заседава е Националният съвет и затова ние призоваваме, както председателят на партията,  целият Национален съвет, така и председателя на  Областния съвет Благоевград да подадат оставка и да насрочат заседание на 50-ия конгрес за избор на нови ръководни органи на партията.

#БСП