Обратно към пълната версия на статията »

Пандемията в развитие: Виена удължава локдауна, протести в Румъния

Пандемията в развитие: Виена удължава локдауна, протести в Румъния
A A+ A++ A

Кметът на Виена Михаел Лудвиг обяви снощи решението си да удължи локдауна, който започва на 1 април, от 6-и до 11-и април, предаде БТА.

Това решение още преди началото на новия локдаун се налага поради непрестанното увеличение на новозаразените в австрийската столица, които вчера бяха 914 души и за първи път в интензивните отделения на града пациентите надхвърлят 200.

Лудвиг отправи апел към ръководителите на другите две провинции в Източна Австрия - Бургенланд и Долна Австрия - но те обявиха, че ще изчакат развитието на ситуацията още няколко дни. Преди няколко дни бе взето решение трите източни австрийски провинции да наложат едноседмичен локдаун по Великденските празници предвид бързото разпространение на пандемията в момента.

Същевременно беше съобщено, че няма да е разрешено свободното преминаване от една провинция в друга. Това се отнася в особена степен за източните три провинции.

Пред журналисти Михаел Лудвиг заяви, че ако ситуацията не се успокои, не е изключено локдаунът във Виена да бъде удължен и след 11 април.

Протести срещу ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус, заляха улиците на няколко градове в Румъния в понеделник вечерта, след като ден по-рано влязоха в сила по-строги мерки заради нарастването на новите случаи на Covid-19, предаде АП, цитирана от БТА.

Гърция приема туристи извън ЕС само от страни с висок праг на ваксиниране

Гърция води преговори със страни извън Европейския съюз за туристи, които това лято ще представят сертификат за имунизиране, независимо от вида на ваксината. Европейски туристи ще се приемат по общи условия, утвърдени от Брюксел.

Гърция ще признава сертификати за ваксиниране на туристи дори и с ваксини, които още не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Това съобщи министърът на туризма Харис Теохарис от Белград, където се срещна с представители на  сръбското правителство.

За да осигури безпрепятствено влизане на туристи от трети страни, Гърция се договаря за приемане на туристи от държави с висок праг на ваксиниране. Преговори се водят с Израел, Великобритания, Сърбия и Русия.

Министерството на туризма в Атина съобщава, че първите туристически групи ще бъдат приети преди официалното начало на сезона от 14 май.

В същото време в парламента влезе за гласуване по спешна процедура закон с промени  за облекчаване на задължения на фирми и компании, пострадали по време на пандемията. Очаква се разсрочване на задълженията към държавата до 120 вноски, както и икономическа помощ на малките и средни предприятия. Опозицията предупреждава за опасност от „цунами от безработица“.  

Англия може да успее да избегне нов локдаун

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че се надява Англия да успее да избегне нов локдаун, ако обществеността спазва правилата и коронавирусните ваксини продължават да бъдат ефективни, предаде Ройтерс.

"Имам надежди, в момента не виждам нищо в данните, което да ни накара да се отклоним от пътната карта, но трябва да останем смирени пред лицето на природата и трябва да сме готови да направим това, което е необходимо, за да защитим британската общественост", заяви Джонсън на пресконференция.

Той подчерта, че Великобритания все още не знае колко добра ще бъде защитата й срещу бъдещи вълни на коронавируса, въпреки успеха на кампанията за ваксинация.

Над 1000 души се събраха в столицата Букурещ. Протестиращите надуваха свирки и скандираха "Свобода!" на шествие до сградата на правителството на Площада на победата. Един мъж бе задържан заради отказ да носи предпазна маска и да се легитимира.

По-малки протести бяха организирани и в други градове - Арад, Бистрица-Насъуд, Ботошани, Сибиу, Бъзъу и други, информира сайтът Зиаре.

В по-голямата си част демонстрациите бяха организирани от крайнодясната партия Алианс за единство на румънците, което е против ограничителните мерки и подкрепи и няколко протести срещу ваксинацията.

Лидерът на партията Джордже Симион, който призова хората да протестират всеки ден тази седмица, участва в демонстрацията в Букурещ.

Новите ограничителни мерки включват забрана за излизане от дома след 20,00 ч. в най-силно засегнатите от пандемията населени места и намалено работно време за магазините.

В понеделник Румъния регистрира рекорден брой пациенти с Covid-19 в интензивни отделения - почти 1400 души. Около 12 000 са хоспитализираните с коронавирусна инфекция.

До момента страната с население от над 19 милиона души е регистрирала над 940 000 заразени и 23 234 починали с Covid-19. Румъния е поставила вече близо три милиона ваксини, а вчера премина прага от един милион ваксинирани с двете дози, съобщиха румънски медии.

90 на сто от възрастните в САЩ ще могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 през април

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че 90 на сто от възрастните в страната ще могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до 19 април и предупреди, че има опасност от повишаване на броя на случаите на заразяване, предаде Ройтерс.

Байдън заяви от Белия дом, че през последните седмици е видял по телевизията "безразсъдно поведение". С това той може би визираше десетките студенти от колежи, отишли на пролетни ваканции в Маями, което може да доведе до повишаване на броя на случаите през идните дни.

Президентът призова местните лидери да върнат разпоредбите за задължително носене на маски.

Американците не трябва да се отпускат, подчерта Байдън, цитиран от Франс прес. "Войната срещу COVID-19 далеч не е спечелена", посочи той.

"Носете маски! Това е патриотичен дълг!", призова президентът на САЩ

#коронавирус #Виена