Обратно към пълната версия на статията »

Йотова: 26 март да стане официален празник на Тракия!

Йотова: 26 март да стане официален празник на Тракия!
Президентство на Република България
A A+ A++ A

„Денят на Тракия е празник на волята за свобода, единство и справедливост. Днес величаем подвига на българските воини, на българската армия, които с мъжество и кръв извоюваха победата при Одрин. Скланяме глава пред паметта на избитите и прогонени от родните си места наши предци.“ Това заяви Илияна Йотова, която участва в традиционното честване - поклонение пред паметника на Одринската епопея в София, организирано от Съюза на тракийските дружества в България.

Вицепрезидентът посочи, че в българската история 1913-а е изключително величава година заради силата, достойнството, вярата и любовта към род и родина. Но е и изключително трагична заради десетките хиляди невинни жертви и прекършените човешки съдби.

„Паметта е жива в избледнелите снимки, в кръвта на потомците на тракийските ни събратя. Днес отново си даваме клетва – никога да не допуснем трагичната история на тракийците да бъде пренаписвана, да потъне в забвение. Да помним и да съизмерваме действията си с мъдрия завет на тракийците: Прощаваме, но не забравяме“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна, че българската държава продължава да е в дълг пред тракийските бежанци. „С президента Радев сме убедени в каузата на тракийците и ще продължаваме да настояваме за справедливост“, подчерта вицепрезидентът.

#Илияна Йотова #празник #26 март