Обратно към пълната версия на статията »

Справяне с "кризата на века": ЕС може да ограничи още износа на ваксини

Справяне с "кризата на века": ЕС може да ограничи още износа на ваксини
A A+ A++ A

Европейският съюз може да стане по-рестриктивен при износа на ваксини срещу Covid-19, за да защити жизненоважната имунизация на собствените си граждани, изправени пред трета вълна от коронавирусната пандемия, заяви в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Според Ройтерс изявлението на Фон дер Лайен рискува да ескалира напрежението с Обединеното кралство и със САЩ относно техния рестриктивен подход при доставките на ваксини за 27-членния блок.

Шефът на ЕК говори, след като шест държави от ЕС се оплакаха в Брюксел за намалени доставки, които възпрепятстват и без това обезпокоителната ваксинационна компания в единния блока, която би могла да провали плановете за рестартиране на пътуванията това лято и подкрепата за силно засегнатия от пандемията туристически сектор.

ЕС е изправен пред остър недостиг на ваксини срещу Covid-19 с оглед на намалените доставки от "АстраЗенека" (AstraZeneca) и временното спиране на имунизацията с тази ваксина в редица страни членки на съюза.

"Намираме се в кризата на века", заяви Урсула фон дер Лайен, след като смъртните случаи, свързани с Covid-19, в Европейския съюз достигнаха 550 000 от началото на пандемията, а по същото време по-малко от една десета от населението на блока е ваксинирано.

"Ако тази ситуация не се промени, ще трябва да помислил как да направим износа за страните, които произвеждат ваксини, зависим от тяхното ниво на отвореност", каза тя и допълни:

"Ще обмислим дали износът за страни, които имат по-високи нива на ваксинация от нашата, все още е пропорционален".

По време на пресконференцията тя уточни, че САЩ и Обединеното кралство не изнасят ваксини, докато Европейският съюз го прави, подчертавайки, че блокът трябва да гарантира, че "реципрочността и пропорционалността" се спазват и отново подчерта, че ЕС ще разгледа "как да направим износа за страните производителки на ваксини зависим от тяхното ниво на отвореност."

Според фон дер Лайен ЕС е изнесъл 41 милиона дози ваксини за 33 страни през последните шест седмици.

Междувременно тя каза също така, че Pfizer Inc. и Moderna Inc. изпълняват договорните си задължения за доставките на ваксини през първото тримесечие и че Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson ще доставят на блока съответно 200 милиона, 30 милиона и 55 милиона ваксинационни дози през второто тримесечие.

"АстраЗенека", от друга страна, е предоставила 30 милиона от договорените 90 милиона дози и ще достави през второто тримесечие 70 милиона от договорените 180 милиона дози.

Бавната ваксинационна кампания заплашва плановете, обявени от Комисията, за пускане на "дигитален зелен сертификат", който да събира информация за ваксинирани, тествани и възстановени от коронавирус, за да позволи на пътниците отново да преминават границите свободно.

Южните страни от ЕС, разчитащи на туризма, и други поддръжници на новия Covid сертификат се надяват, че идеята ще спечели окончателни одобрения през юни и ще влезе в сила точно навреме за пиковия летен сезон. Но някои страни, включително Франция, Белгия и Германия, изразиха скептицизъм, посочва Ройтерс.

Страните от ЕС ще бъдат подложени на натиск за бързо съгласуване на обща позиция за население от около 450 милиона души. Задачата се усложнява допълнително от несигурността дали тези, които вече са ваксинирани, могат да продължават да предават коронавируса, както и от обществения скептицизъм относно ваксините.

#Урсула фон дер Лайен