Обратно към пълната версия на статията »

И Черна гора затегна мерките за допускане на българи през границите

И Черна гора затегна мерките за допускане на българи през границите
Pixabay
A A+ A++ A

Българските граждани, пътуващи за Черна гора, ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 48 часа преди отпътуването, положителен резултат от антигенен IgG тест, не по-стар от 30 дни, или да представят удостоверение за извършена ваксинация – поставена втора доза поне 7 дни преди датата на влизане в Черна гора.

Мярката влиза в сила от 13 март 2021 г. и засега ще важи до 17 март 2021 г. Новите изисквания няма да се прилагат за деца до петгодишна възраст, предаде БНТ.

Сънародниците ни, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискваните документи, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, като не се предвижда възможност за предсрочното й прекратяване.

Българските граждани, които нямат постоянно или временно пребиваване в Черна гора и не представят изискваните документи, няма се допускат в страната.

От българското посолство в Подгорица обръщат внимание, че новите изисквания не се отнасят до българските граждани, пристигащи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, за които няма ограничения за влизане в страната. Ограниченията не се прилагат и спрямо транзитно преминаващи пътници и водачите на пътнически и товарни превозни средства.
Пътниците следва да имат предвид, че два от граничните пунктове в Черна гора работят в ограничен режим – ГКПП Vuča по пътя Rožaje – Tutin и Metaljka по пътя Pljevlja – Čajniče, където е разрешено преминаване само в часовия интервал от 07:00-19:00 ч. местно време.

От 10 март 2021 г. до 17 март 2021 г. Черна гора въведе и нови вътрешни ограничителни мерки. Сред тях е забрана за влизане и напускане на територията на столицата Подгорица, старата столица Цетине и общините Будва, Тиват, Никшич, Плужине, Херцег Нови, Улцин, Бар, Котор, Плевля. Изключения са предвидени за работещите (с удостоверение от работодател), ангажираните в предоставяне на здравни услуги, при полагане на грижи за лица с увеждания, пътуване на студенти, поддържане на лични отношения между деца и родители, земеделски производители и др.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Подгорица на следните телефони: +382 20 655 009;+382 20 674 156; дежурен телефон в извънработно време:+382 69 143 298; +382 69133616 (номер за спешни случаи).

 

 

#Черна гора #мерки #ограничения #българи #пристигащи #антигенен тест #отрицателен PCR #ваксина #документ #карантина