Обратно към пълната версия на статията »

Пандемията в развитие: Първи локдаун в Източен Тимор, Белгия разхлабва мерките

Пандемията в развитие: Първи локдаун в Източен Тимор, Белгия разхлабва мерките
A A+ A++ A

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) публикуваха в понеделник актуализираните си насоки за коронавирусната пандемия, според които се вярва, че сега е безопасно напълно ваксинираните срещу Covid-19 хора да се събират на малки групи без носене маски или мерки за социална дистанция на закрито.

Освен това ръководството на CDC казва, че хората, за които са изминали две седмици след последната ваксинационна доза, могат да се срещат и с неваксинирани членове на едно домакинство на закрито, ако това домакинство е ниско рисково. Напълно ваксинираните американци също така не се нуждаят от поставяне под карантина или тестване за Covid-19, след като са били изложени на коронавируса, стига те да нямат симптоми (ако са безсимптомни).

Въпреки това CDC все още не препоръчва напълно ваксинирани хора да осъществяват пътувания, които не са от съществена важност, и все още съветват всички хора да носят маски във всички обществени пространства.

Агенцията предупреди, че все пак трябва напълно ваксинираните хора да носят маски и да спазват социална дистанция, ако се събират с неваксинирани хора от повече от едно домакинство или посещавате неваксинирано лице, което е с повишен риск от тежко заболяване или смърт от Covid-19 или което живее с човек с повишен риск.

"Има някои дейности, които напълно ваксинираните хора могат да започнат да възобновяват сега в личния живот на собствените си домове", заяви директорът на CDC Рошел Валенски, цитиран от "Уолстрийт джърнъл" "Всички - дори тези, които са ваксинирани - трябва да продължат с всички стратегии за смекчаване, когато са в обществени условия", допълни той

Европейската комисия изрази очакване след март доставките на ваксини против Covid-19 в ЕС да бъдат удвоени

Това включва ваксините, за които вече има одобрение, и онези, за които се очаква положителна оценка, поясни говорител на комисията, предаде БТА.

Според него до юни в ЕС ще бъдат доставени 300 милиона дози. Очаква се по сто милиона да пристигат всеки месец.

Досега три ваксини бяха одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Очаква се на 11 март да бъде издадено разрешение за достъп до пазара на четвърта ваксина, производство на „Янсен“.

Властите в Източен Тимор наложиха в столицата Дили локдаун заради коронавируса, което става за пръв път в малката островна държава в Югоизточна Азия, предаде Ройтерс.

"От днес полунощ за срок от 7 денонощия се въвежда санитарна бариера и задължителна изолация, като хората ще могат да излизат от домовете си само при необходимост", съобщи правителството. "Мярката се налага заради голямата вероятност от разпространение на вируса из обществото", се казва в съобщението.

Забранява се напускането на столицата по суша, море или въздух освен по основателни причини, свързани с безопасност, публично здраве, хуманитарни причини или такива от обществен интерес.

В бившата португалска колония Източен Тимор с население 1,2 млн. души досега са регистрирани едва 122 случая с коронавирус, повечето от които привнесени. Но слабо охраняваната граница с Индонезия, където има близо 1,38 млн. случая и над 37 хиляди починали с диагноза COVID-19, поражда опасения, че заразата ще се прехвърли в Източен Тимор и ще предизвика хаос в зле оборудваната здравна система на държавата.

През локдауна са забранени всички, социални, културни, спортни и религиозни прояви. Правителството е приело национален план за ваксинация, като до края на този месец се очаква пристигането на 33 хиляди дози.

От началото на април Тайланд съкращава от 14 на 7 дни срока на задължителната карантина за пристигащи в страната чужденци, които са ваксинирани срещу коронавируса, съобщава БТА, като цитира изявление на здравния министър на страната.

Ваксинацията трябва да е направена до три месеца преди пътуването, а от пристигащите ще се изисква също да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19.

Хората, които не са имунизирани, но имат удостоверение, че не са заразени с коронавирус, ще трябва да останат под карантина 10 дни, посочва Ройтерс.

От днес Белгия частично разхлабва мерките срещу пандемията от коронавирус. Вече е разрешено навън да се събират 10 души вместо четирима, както беше досега. Присъстващите на погребения се ограничават до 50 души при необходимата дистанция. Дейностите на младежите са допустими при общо 10 души вътре и 25 навън.

Премиерът на кралството Александър де Кро поясни в петък, че отваряне на ресторанти, кафенета и хотели може да се очаква едва през май, когато процентът на ваксинираните от рисковите групи ще е достатъчно висок.

До този момент първа имунизация са получили над 600 000 души. 

Нова Зеландия съобщи, че ще използва само ваксината на „Пфайзер“ за имунизиране на гражданите си срещу коронавируса, отказвайки се от първоначалните планове да ползва четири различни ваксини, предаде АП.

Министър-председателката Джасинда Ардърн обяви днес промяната в стратегията, обяснявайки я с ефективността на ваксината на „Пфайзер“. Тя изтъкна, че така всички новозеландци ще имат по-лесен и по-справедлив достъп до една и съща ваксина.

Основание за това решение обаче отчасти може да е и забавянето в процедурата по одобряване на ваксините. Досега здравните регулатори в страната са одобрили единствено препарата на „Пфайзер“ и проучват още две ваксини, посочва БТА.

Ардърн каза, че Нова Зеландия е купила 10 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, което е достатъчно за имунизирането на 5 милиона жители с необходимите две дози. Ардърн уточни, че се очаква по-голямата част от поръчаните количества да бъдат доставени през втората половина на годината.

До момента Нова Зеландия е ваксинирала само няколко хиляди души. Властите овладяха разпространението на вируса и ваксинирането не се смята за толкова належащо, колкото в много други страни.

Израелските власти започнаха днес кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 на палестинци, имащи разрешение да работят в Израел или в селищата в окупирания Западен бряг, предаде АФП.

Палестинските власти обявиха през февруари, че са постигнали споразумение с Израел за ваксинирането на около сто хиляди палестинци, които работят в селища в Западния бряг или на израелска територия, където се провежда широкомащабна и бърза кампания за ваксиниране.

Палестинските работници ще бъдат ваксинирани във временни медицински пунктове, разположени в граничните пунктове между територията на Израел и Западния бряг, а също така и в индустриални зони, разположени близо до селища в Западния бряг, съобщих израелските здравни власти.

Около 40 процента от деветте милиона израелци вече са получили две дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" от началото на ваксинационната кампания в Израел на 19 декември, отбелязва Франс прес.

В понеделник Италия препоръча използването на ваксини срещу Covid-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) за лица на възраст над 65 години, се казва в изявление на здравното министерство, преодолявайки по този начин предишни съмнения, че ваксината може да не е много ефективна сред възрастните хора.

"Научните доказателства, които станаха достъпни показват, че дори при хора на възраст над 65 години ваксината е в състояние да осигури значителна защита", посочи здравното министерство на Италия, съобщава Ройтерс.

Решението идва в момент, когато изглежда, че смъртните случаи в страната, свързани с Covid-19, ще надминат 100 000 от началото на пандемията, което ще отреди на Италия втората позиция в Европа с подобна мрачна статистика след Великобритания.

Нарастващите жертви идват на фона и на нарастващи случаи на коронавирус, като няколко италиански региона затягат ограниченията за борба с инфекциите. Понастоящем страната е регистрирала 99 785 смъртни случая, свързани с Covid-19, от началото на пандемията през февруари миналата година, което е второто най-високо ниво в Европа след Великобритания и седмото в света. Към днешна дата Италия е съобщила за 3,07 милиона случая на коронавирус.

Изглежда сигурно, че страната ще достигне 100 000 смъртни случая най-късно до вторник (9-и март), почти година след деня, откакто влезе в сила националният локдаун на 10 март 2020 г., посочва Ройтерс.

През миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел също каза, че немското правителство  е отменило предишното си решение и е разрешило употребата на ваксината на "АстраЗенека" за възрастното население на страната.

За жителите на Рим, получаващи дози от ваксината на AstraZeneca, нов локдаун е единственият начин за подобряване на влошаващата се Covid ситуация в страната.

"Урокът, който научихме, е, че подобен локдаун е единственият начин да покажем на хората колко сериозна е ситуацията“, каза жител на италианската столица.

 

#коронавирус #пандемия