Обратно към пълната версия на статията »

Централна Гърция в извънредно положение след силните земетресения

Централна Гърция в извънредно положение след силните земетресения
iNews
A A+ A++ A

Гръцките власти обявиха извънредно положение в три района в централната част на страната, което ще продължи 6 месеца, докато се възстановят щетите от мощните земетресения, които разлюляха Гърция в сряда и четвъртък.

Жителите в района на гръцката област Лариса, където не спират вторичните трусове, отново са готови да прекарат нощта навън заради заплахата от нови силни трусове. Властите включиха и армията в помощ на засегнатите от земетресението, съобщава БНР.

Извънредно положение обявиха гръцките власти във всички райони в област Тесалия, засегнати от земетресението с магнитуд 6 по скалата на Рихтер. Те премахнаха в района Лариса  всички мерки с ограничения срещу коронавируса, за да могат хората да се движат свободно.

Продължават вторичните трусове, които за сега са в рамките до 5-а степен по скалата на Рихтер.

Според специалистите има активиране на втори епицентър в близост до първия. Властите приканват хората да са изключително предпазливи.

Повечето от жителите на района на земетресението са категорични, че отново ще прекарат нощта навън - в паркове, в колите си, на палатки, защото се страхуват от силен трус.

На място са сили на пожарната и Гражданска защита.

Военни части снабдяват хората с храна и вода. Технически екипи проверяват всички сгради. От срутени скални маси са блокирани пътища. Полицията прекъсна движението по тях.

#Централна Гърция #земетресение #щети #извънредно положение #вторични трусове