Обратно към пълната версия на статията »

Италия спира да развъжда норки през 2021 заради рисковете от опасни мутации на К-19

Италия спира да развъжда норки през 2021 заради рисковете от опасни мутации на К-19
A A+ A++ A

Италия спира да развъжда норки през 2021 заради рисковете от опасни мутации на COVID вируса

От началото на годината след Швеция и Италия се нареди до страните, които предприеха мерки и забраниха развъждането на норки във фермите за кожи. В същото време нови научни доклади потвърдиха рисковете за човешкото здраве от фермите за норки.

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца подписа нова наредба, удължаваща забраната за развъждане в италианските ферми за норки до 31 декември 2021 г. Италия предпочете да не допусне риска евентуален мутирал вирус да премине от фермите към хората със сериозни последици за пандемията.

В публикуван в края на януари научен доклад на Европейския орган за безопасност по храните (EFSA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) се казва, че “всички ферми за норки трябва да се считат за изложени на риск от SARS-CoV-2”.

В доклада се посочва, че към датата на публикуването над 400 са заразените ферми за норки в Европейския съюз. Вирусът е идентифициран в 9 от всички 14 страни, в които се отглеждат норки за кожи, в това число и в съседната на нас Гърция. В него се препоръчва на страните-членки да въведат редица системи за мониторинг – с редовни тестове на всички хора в контакт с норки, тестване на умрели и болни животни и генетично секвениране и анализ за проследяване на източниците на огнища на заразата и възникването на опасни мутации.

От сдружение КАЖИ – организацията, която се занимава с активно с фермите за норки у нас – коментират: “Въвеждането на тези мерки е изключително скъпо и ще бъде финансирано предимно с парите на данъкоплатците, въпреки че повечето граждани на ЕС са против фермите за кожи. Независимо от разходите, едно е ясно: Мерките за биосигурност и надзор не са ефективни колкото първоначално се предполагаше. Макар с тях да могат да се установят огнища на COVID-19 по-рано, те не могат напълно да предотвратят заразяването на норки. Затова ние се нареждаме до всички организации за животните и до дългия списък от реномирани европейски учени като призоваваме за незабавно прекратяване на дейността на всички ферми за норки.”

Учени от десетки държави, в това число и от България, подписаха становище, с което призоваха европейските институции към спешно прекратяване на отглеждането на норки в цяла Европа.

Мерките в Италия и Швеция са пример за това, как държавата може да минимизира риска от фермите за норки. В Италия сега има 6 ферми с около 7000 разплодни животни, които няма да бъдат оплодени тази пролет и така ще се предотврати увеличаването на общия брой норки с повече от пет пъти. В Швеция фермите за норки са 23, а разплодните животни, които са останали в тях, са 90 000. Ако двете страни не бяха предприели тези мерки, през месец май животните в тях щяха да са над половин милион.

От КАЖИ съобщават, че в България действащата ферма за норки е само една, с капацитет близо 129 000 норки. В нея в момента се отглеждат само разплодните животни. БАБХ отказва да предостави информация за броя направени тестове на животните, както и за лабораторните резултати. От писмо на Министерството на здравеопазването става ясно, че един от 33-мата служители във фермата е бил диагностициран с COVID-19.

Въпреки множеството писма от организации и въпреки препоръките на Центъра за оценка на риска по хранителната верига за прекратяване на развъждането на норки по време на пандемия, компетентните институции не са предприели тази мярка. Това означава, че през месец май у нас се очаква да се родят пет пъти повече норки, отколкото са в момента.

#Италия #норка