Обратно към пълната версия на статията »

Политолог: Голямата изненада на 4 април ще бъде в избирателната активност

Политолог: Голямата изненада на 4 април ще бъде в избирателната активност
A A+ A++ A

”Придържаме се към формулата 5+2. Сигурни са ГЕРБ, БСП, ”Има такъв народ”, ДПС, ”Демократична България”. На ръба са ВМРО и ”Изправи се! Мутри вън”. Изследванията нямам как да предвидят с точност и влизането на последните две партии”, коментира Ганев пред Bulgaria ON AIR. И добави, че от голямо значение в последните дни преди вота ще е политическата кампания.

Това заяви политологът от ”Тренд” Димитър Ганев.

"Много малък процент от избирателите са чели програмите. У нас има персоналистка политика, важен е лидерът. Например, може да изберат партията на Слави, защото симпатизират на него, а не защото Тошко Йорданов е в екипа му", каза още Ганев.

"Ако се коалират 2 или 3 партии с различни виждания, няма да изкарат същите резултати, както ако се явят сами. В политиката 1+1 не е равно на 2, може да е равно на 1, на 4. Това зависи от стиковката на партията", отбеляза политологът и допълни, че партиите може да заложат на лекари и интелектуалци за привличане на електорална периферия.

"На всеки вот има изненади и този вот няма да е изключение. Голямата изненада ще бъде в избирателната активност. COVID-19 ще се отрази в голяма степен", заяви политологът.

Той обясни, че досега във всички държави, в които са се провеждали избори по време на пандемията, активността е спаднала с 10-15%. По думите му няма как да бъде предвидена избирателната активност, защото не е ясно каква ще бъде здравната обстановка в началото на април.

#избори