Обратно към пълната версия на статията »

Пандемията в развитие: Кипър облекчава мерките, ЕК предлага "зелени пропуски" за пътуване (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Кипър облекчава мерките, ЕК предлага "зелени пропуски" за пътуване (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Европейската комисия съобщи, че до края на март ще предложи законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу COVID-19.  Тези документи, които досега бяха определяни като "паспорти" или "удостоверения", може да се наричат "зелен пропуск", уточниха говорители на комисията.

По техните думи се предвижда данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС и така да се удостоверява дали той е получил ваксина, дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване. Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС, добави говорителят.

Той отбеляза, че целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани. Говорителят отбеляза, че се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

Руският президент Владимир Путин заяви, че руските ваксини срещу коронавируса се справят отлично с мутациите на инфекцията, появили се в различни страни, предаде РИА Новости. Путин каза това по време на среща с ръководителя на Федералната медицинска и биологична агенция Вероника Скворцова.

"Руските ваксини действат ефективно и срещу мутациите на коронавируса, които плашат всички в Европа", подчерта държавният глава. 

Според него клиничните изпитвания са показали своята ефективност. 

Вероника Скворцова допълни, че в Русия са идентифицирани 3 500 мутации на новия коронавирус. 

От днес в Кипър започва третата фаза на облекчаване на мерките срещу коронавируса и излизане от наложения през януари национален локдаун. От днес също така страната възобновява полетите и работата на летищата си и започва да приема чуждестранни туристи, като България е в „червената” категория държави.

Днес в класните стаи се връщат учениците от лицеите и техникумите.

Отварят се отново музикални школи, образователни центрове и други институции за извънучилищни занимания, спортни съоръжения на закрито, фитнес зали, басейни, галерии.

Гимназистите ще влязат в училище след две седмици, от 16 март.

От същата дата ще възобновят работата си ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене.

Дотогава остават в сила и ограниченията за излизане от вкъщи (два пъти на ден с изпращане на смс), и вечерният час (от 21 до 5 ч.).

Всички, които се връщат на работните си места днес – учители, училищен персонал, работещи в другите обекти, които се отварят, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за Covid-19. Тестовете се извършват безплатно в рамките на организираната от Министерството на здравеопазването национална скринингова кампания.

С облекчаването на ограниченията и рестартирането на още икономически сектори ще се засили контролът за спазване на здравните изисквания за предпазване от разпространение на коронавируса. За целта правителството обяви набирането на 260 безработни за „Covid инспектори” със заплата от 1000 евро.

Ограничителните мерки се премахват плавно и постепенно, за да не се поставят под риск постигнатите добри резултати в борбата срещу разпространението на коронавируса, но и в същото време да се даде въздух на гражданите и бизнеса, подчерта здравният министър Константинос Йоану. В последните две седмици в страната се извършават по около 30 – 40 000 теста на ден, като положителните резултати от тях са само около 0.5%.

От днес според одобрения от правителството план започва и постепенната нормализация на въздушния транспорт, като Кипър се отваря за чуждестранни туристи и гости.

Никозия започва да прилага оценката на риска за здравето на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, според която страните са категоризирани в „зелена”, „жълта” и „червена” група.

България в момента е в „червената” категория, според издадения в събота от Министерството на здравеопазването списък с над 50 държави. Всички пристигащи от страната ни трябва да имат два отрицателни PCR-теста - 72 часа преди полета и след кацането си на острова. За влизане на сънародниците ни в Кипър отпадат две ограничения, действащи от 1 август миналата година досега – те да имат разрешение за постоянно пребиваване на острова и да останат в двуседмична карантина след пристигането си.

Възобновяване на работата на летищата е изключително важно за туризма на Кипър, неговия основен икономически сектор, който  през 2020 г. претърпя катастрофален спад от 84% на броя на туристите.

Германия въвежда строги ограничения за пътуване на нейна територия от френския департамент Мозел, за да предотврати пренасянето на новите опасни варианти на коронавируса.
Влизащите в Германия от рисковите райони трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, направен 48 часа по-рано.
Германският институт "Роберт Кох" днес определи Мозел като рисков район за южноафриканския вариант на новия коронавирус. 
Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон изрази съжаление от решението, което ще влезе в сила от вторник.
Президентът на Гана Нана Акуфо-Адо стана днес първият човек в света, получил инжекция с ваксина срещу КОВИД-19, осигурена чрез КОВАКС - механизма, целящ да направи ваксините достъпни за страните с малък доход, предаде Франс прес.

Седемдесет и шест годишният президент, чиято страна получи в сряда първата в света доставка ваксини от Ковакс, бе инжектиран с първа доза от ваксината на АстраЗенека/Оксфорд. Кадри от събитието разпространи националната телевизия.

"Важно е да дам пример и да покажа, че тази ваксина е сигурна, за да почувстват всички в Гана, че могат да се ваксинират спокойно", заяви в слово държавният глава.

Системата Ковакс си поставя за цел да гарантира тази година ваксини за 20 на сто от населението на близо 200 държави и територии, които участват в нея, но основният й елемент представлява механизъм за финансиране, който дава възможност 92 икономики със среден и малък доход да получат достъп до ценните препарати.

Той бе разработен с цел да богатите страни да не капарират всички дози, които засега се произвеждат в недостатъчни количества, за да отговорят на световното търсене.

Създадена от СЗО, базирания в Женева Световен алианс за ваксини и имунизации (GAVI) и Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI), системата КОВАКС сключи с производителите споразумения за два милиарда дози през 2021 г. и си запази правото да купи още един милиард.

Гана в Западна Африка - първата страна, получила ваксини по този начин, е регистрирала досега 84 023 заразени с вируса, 607 от които са починали. Реалните цифри обаче са по-големи, както и в много други африкански страни, където се правят малко тестове.

Освен президента, първа инжекция получи днес и първата дама на Гана. Утре в страната ще бъдат разпределени останалите 600 000 пристигнали дози. До края на годината Гана предвижда да ваксинира 20 милиона от общо 30-те милиона жители на страната.

Мачу Пикчу отваря за туристи. Правителството на Перу затвори известния туристически обект в началото на февруари заради разпространението на коронавируса.

Днес знаковият монумент на инките отново започва да приема туристи с 40 процента от капацитета си. Това означава максимум 900 души дневно

Посетителите ще трябва да са с маски и да спазват дистанция

Извънредно положение заради коронавируса бе въведено във Финландия днес, предаде Франс прес.

"Правителството, в съгласие с президента, обяви извънредно положение в страната", каза на пресконференция финландската премиерка Сана Марин.

Решението бе очаквано, след като в четвъртък кабинетът съобщи, че от 8 март ще влязат в сила нови ограничения във връзка с коронавируса, които ще действат в продължение на три седмици. Те включват затваряне на баровете и ресторантите.

Финландската конституция изисква обявяването на извънредно положение, за да може да бъдат наложени такива мерки. То дава възможност и за по-строги рестрикции като, например, въвеждането на локдаун и ограничения на придвижването.

Финландия, която като цяло бе пощадена от коронавируса, през последните дни регистрира ръст на новите случаи, отбелязва Франс прес.

Днес здравните власти съобщиха за близо 400 регистрирани заразени и осем починали през последното денонощие. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Финландия, надхвърли 58 хиляди. 750 души са починали в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса.

Всички транзитно преминаващите пътници през Чехия от 1 март 2021 г. трябва да представят негативен резултат от антигенен тест, направен преди не повече от 24 часа или PCR тест, направен не повече от 72 часа преди влизане в страната, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
 
Изискването се отнася и за транзитиращите по суша след пристигане в Чехия на някое от нейните летища.
 
Повече информация за пътуващите е публикувана на следната интернет страница на МВР на Чешката република.
 
Ограничителните мерки за придвижване между различните райони на територията на Чешката република, в сила от 1 март 2021 г. и изключенията от тях, могат да бъдат открити на следната интернет страница на МВР на Чешката република.
 
Повече подробности за режима на влизане и ограничителните мерки, свързани с коронавируса в Чехия, са публикувани и тук.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага тел.: +420 222 212 011;  +420 222 211 258, телефон за спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991.

Броят на новозаразените с COVID-19 в САЩ достигна най-ниски нива за последните близо пет месеца, съобщиха учените от Университетa „Джонс Хопкинс“.

През последните 24 часа в страната са регистрирани 51 204 случая, като общият брой на инфекциите в САЩ достига 28 605 669, според последния доклад на университета. Това е най-малко от 8 октомври насам.

Смъртността от новия коронавирус бележи спад през уикенда. През последните 24 часа са регистрирани 1097 смъртни случая, като общият брой на починалите от вируса в САЩ е 513 091, най-много в света.

Броят на хоспитализациите също продължава да намалява. Щатите от Средния Запад се доближават до баланса, специфичен за летните периоди, според COVID Tracking Project.

За първи път от 2 ноември броят на хоспитализираните в САЩ поради COVID-19 са паднали под 50 000 (към момента те са 47 352), а тези в интензивните отделения – под 10 000.

#коронавирус