Обратно към пълната версия на статията »

Кметицата на Красно село, която се прочу с взети огромни суми, ще търси правата си в съда

Кметицата на Красно село, която се прочу с взети огромни суми, ще търси правата си в съда
A A+ A++ A

Нямаше нищо по-логично от това кметът да поеме отговорност и да стане ръководител на проект в социалната сфера. Проектът за патронажна грижа стартира и се изпълнява заради ситуацията с Ковид-19 в Европа, а и в целия свят. Когато хората са възрастни, безпомощни, болни, карантинирани, за тях трябва да са полагат адекватни грижи. Това заяви Росина Станиславова, кмет на район Красно село.

Когато решихме да кандидатстваме по този проект пред Министерството на труда и социалната политика, ние питахме служителите в администрацията дали не биха искал да станат ръководители на проекта, но те отказаха, защото нямат необходимия опит. До момента не е имало големи проекти, които те да управляват, заяви Станиславова.

Попитана има ли закононарушение при назначаването й за ръководител на този проект, тя отговори, че според юристи на администрацията и външни експерти, до които са се допитали, сключеният договор не противоречи на закона. „Едната страна по договора е кметът на района, сключил договор с Министерство на труда и социалната политика, а другата страна е ръководителят на проекта – физическото лице Росина Станиславова. Липсата на противоречие се дължи на дуалистичния статут на субекта. Нещо повече – с подаване на проектното предложение ние сме уведомили управляващия орган кой е ръководител на този проект”, коментира районната кметица.

Според нея, подобен акт е морален, а поемането на лична отговорност по думите й е задължително при липса на други възможности за предоставяне на социалните услуги. „Няма нищо порочно в това за положен допълнителен труд да се получава допълнително възнаграждение, което впрочем би следвало да е елемент от всяка „дясна“ политика”, убедена е Станиславова.

На въпрос колко точно пари е взела тя и управляващият екип на проекта, Станиславова отговори, че по този въпрос са били направени много тежки манипулации. „Истината е, че сумите за подобни проекти се отпускат на база на потребителите на услугите. За район Красно село това са 230 човека, а общият бюджет по проекта е 365 хил. лв. Има и райони с по-голям бюджет. В рамките на този бюджет са включени разходи по две направления. Първото е свързано с хората, които обслужват тази патронажна грижа-доставчици, шофьори, диспечерски център, които доставят храна и лекарства. Единната ставка от 104 хил. лв. е процент от общата сума на проекта. С тези пари се осигуряват дезинфектанти, шлемове, ръкавици, предпазно облекло и всичко необходимо при посещение на болни от Ковид-19. Важно изискване на проекта е и неговата популяризация. В тази сума влиза също дължимото по трудово възнаграждение на управленския екип – около 40 хил. лв. От тази сума моето възнаграждение за целия период на изпълнение на проекта е 7 хил. лв. Тази сума не е взета от залъка на болни хора, каквито клевети се изсипаха по мой адрес, а е определена въз основа на европейска методология, законово регламентирана. Тя се определя на базата на основно трудовото възнаграждение , а моето като кмет на район е 2 400 лв.”, подчерта Станиславова.

Попитана дали е истина, че тези средства са дарени за програмата „Топъл обяд“, тя отговори, че те изпълнявали паралелно два проекта – Патронажна грижа и Топъл обяд. „Вторият проект се финансираше от Агенцията за социално подпомагане и до края на 2020г.се плащаше само за храната на 200 човека. При нас обаче имаше много повече заявки и всички хора, които желаеха да се възползват от услугата, отговарящи на критериите бяха включени. Тогава преценихме, че не е морално да лишаваме от услугата хора с по 363 лв. пенсия и затова взехме решение да включим всички желаещи. Финансирането беше не само от страна на ръководния екип, а и от страна на хора от администрацията. Понякога сме финансирали обяда на 80 човека на ден, за които АСП не е било предвидено финансиране за брой над 200 потребители”, заяви районният кмет.

На въпрос дали са я попитали от Демократична България за нейното становище по обвиненията на ГЕРБ, преди да се разграничат от самата нея, Станиславова каза, че преди решението за снемането на доверието не са искали обяснение от нея. Седмица по-рано съм предупредила ръководството, че се готви кампания срещу мен във връзка с постигнатото от моя екип децентрализация по Социални проекти финансирани с европейски средства. В Демократична България вероятно са наясно как се управляват европейски проекти, затова и за мен е по-скоро необяснима тяхната реакция. Възнамерявам незабавно да потърся защита на своите граждански права срещу всеки опит за публично злепоставяне и клевета пред компетентния съд. Не може лъжата да е по-силна от истината, категорична е Станиславова. 

#красно село #Росина Станиславова