Обратно към пълната версия на статията »

„Дер Щандарт“: България – Нашата финансова дисциплина е нашият потенциал

„Дер Щандарт“: България – Нашата финансова дисциплина е нашият потенциал
Австрийският президент Хайнц Фишър (д) приветства българския си колега Росен Плевнелиев (л) при пристигането на Плевнелиев на двудневна визита в Австрия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От „Дер Щандарт“, Превод: „Дойче веле“

Два държавни фалита, едно югоембарго и най-лошата приватизация в цяла Европа – всичко това постави България на опашката на ЕС. Тя си има обаче и една силна страна, казва президентът Росен Плевнелиев.

Поводът за интервюто е започващото днес (17 септември) двудневно официално посещение на българския държавен глава в Австрия.

На въпроса къде е сбъркала България, за да е все още най-бедната страна в ЕС, Росен Плевнелиев отговаря така:

„За разлика от всички останали – старите и новите страни членки – България преживя през последните 20 години цели два държавни банкрута: през 1990 и 1996 година. Да не забравяме и югоембаргото, което така силно засегна икономиката на България. Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа – активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда“, казва Плевнелиев.

12 пропиляни години

Последиците от това са осезаеми и днес, продължава българският президент и посочва Чехия като успешен пример за добре извършена приватизация.

„Чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори. В България между 1990 и 1996 г. фабриките и заводите бяха „подарени“ на хора от бившата комунистическа партия, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки. Останали без международни партньори, тези предприятия не бяха в състояние да работят ефективно. Така бяха загубени цели 12 години. Едва през последните 10 години нещата потръгнаха малко – поучихме се от банковата криза през 1997 г. и днес можем да се похвалим със стабилен банков сектор и с най-високата ликвидност в цяла Европа“, казва Плевнелиев.

Много експерти обаче не са убедени, че България има далновидна икономическа политика. Те се аргументират с това, че страната продължава да произвежда най-ниския БВП в целия ЕС и най-ниските обществени разходи като дял от БВП. Точно в това обаче президентът Росен Плевнелиев вижда шанса на България.

„Вярно е, че България има много нисък БВП – 44% от средния за страните в ЕС, но преди 10 години той съставляваше едва 28% от европейския. Същевременно имаме най-ниските данъци в ЕС и харчим само 36% от БВП за финансиране на държавните разходи. За сравнение: във Франция за това отиват 55 на сто от БВП. Затова, за разлика от нас, французите нямат никакво поле за действие, когато стане дума за повишаване на заплатите или данъците“, казва Плевнелиев и продължава: „Вдигаме пенсиите и заплатите“.

„През последните 3 години замразихме пенсиите и заплатите в публичния сектор. Догодина обаче ще увеличим пенсиите с 8, а заплатите – с 20 процента“, уверява българският президент. И казва, че не е съгласен с онези хора, които тълкуват това като предизборен ход.

„Финансовата ни стабилност ни позволява да увеличим пенсиите и заплатите“, твърди Плевнелиев, според когото именно финансовата дисциплина е потенциалът на България.

„Само за 1 година страната се изкачи с 12 места нагоре в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособност“, добавя българският президент.

Той отхвърля и критиките заради липсата на прозрачен механизъм при избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Според Плевнелиев изслушването на кандидатите в парламента представлява напълно нов подход, прилаган в малко други страни в Европа.

Това осигурява 100-процентова прозрачност, твърди българският президент, според когото дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е било грешка. Адекватни, според Плевнелиев, са обаче критиките на ЕК към българската съдебна система.

„До края на 2013 г. ще си напишем домашното“, уверява Плевнелиев в края на интервюто.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #България #ЕС #Европа #Австрия #БВП #приватизация