Ресторантите и игралните зали започват работа на 1 март (ОБЗОР)

24 февруари 2021, сряда / 19:41;
Ресторантите и игралните зали започват работа на 1 март (ОБЗОР)

„С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в сряда.

Близо 150 000 са ваксинираните до момента българи, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи. Над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща днес с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март. В този контекст Борисов отбеляза, че ваксинацията трябва да продължи с постигнатото темпо, а осигурените мобилни екипи за отдалечените населени места да имунизират, тъй като това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет.

„В България, при стриктно спазвани мерки, и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия така, както в другите европейски държави“, отбеляза премиерът.

В рамките на заседанието на кабинета здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера актуалната ситуация в страната.

„По отношение на създадената организация за мобилните екипи, днес имаме заявени нужди от Ахтопол, където сме изпратили мобилен екип от РЗИ-Бургас, а други два екипа са в селата над Велико Търново – в Хаинбоаз. Там също днес започва ваксинация“, посочи здравният министър.

Ангелов добави, че всички кметове в страната са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.

Борисов изрази увереност, че въпреки предизвикателствата, породени от пандемията, Европейската комисия ще предприеме необходимите действия за осигуряването на ритмични доставки от ваксини.

Последва среща при здравния министър с туристическия бранш и рестрорантьорите, за да се уточни какви ще са мерките, които да спазват заведенията. Подготовката за първите клиенти в понеделник вече е в ход .

„Една част е готова, друга част ще се подготви. Дали ще отворят всички на 1-ви или някои на 2-ри, това не е толкова важно. Важно е, че вече може да се работи”, заяви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

Работещите в сектора няма да бъдат ваксинирани принудително. „Всеки има право на личен избор, но ние бихме призовали нашите колеги да се ваксинират, за да можем по-бързо да приключим с тази драма”, посочи Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Въпреки отварянето няма гаранция, че няма да последва ново затваряне. В случай, че броят заразени отново тръгне рязко нагоре, може да се стигне до обрат.

„Силно се надяваме в крайна сметка да няма нова вълна и ново затваряне. Такава гаранция обаче не може да бъде дадена от нас”, коментира Марияна Николова – вицепремиер и министър на туризма.

От 1 март отпада и забраната за организираните пътувания в страната, а от 1 април – за тези в чужбина.

„Липсата на информация до този момент пречеше ние да бъдем конкурентни на нашите съседни страни и на други европейски страни”, каза Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Тепърва обаче ще се разпише какви мерки ще се спазват по време на пътуванията. „Ще има ясни правила от страна на туроператорите по отношение на медицинските и здравните изисквания за самите туристи, които са например в автобуса, да бъдат ваксинирани или съответно да имат необходимите антигенни резултати, антитела и т.н.”, заяви Марияна Николова.

Също от 1 март ще бъдат позволени семинари и конгреси, но с ограничения в капацитета до 30%.