Обратно към пълната версия на статията »

Прекаралите Covid-19 са имунизирани дълго срещу вируса

Прекаралите Covid-19 са имунизирани дълго срещу вируса
A A+ A++ A

Преболедувалите Covid-19 са имунизирани дълго срещу вируса. Такова обнадеждаващо заключение беше направено в Медицинския университет в Инсбрук, съобщава „Евронюз“.

През април и ноември бяха прегледани жителите на австрийския ски курорт Ишгл, един от епицентровете на инфекцията в Европа. След осем месеца повечето хора остават имунизирани срещу вируса.

Вегенер Борена, директор на изследването: „Използвахме няколко различни процедури за изследване на антитела, за да получим възможно най-надеждни резултати. Оказа се, че при 90% от хората, участвали в първото проучване и дошли за второ, антителата остават. Също така открихме, че 70% от респондентите, които сме тествали за клетъчен имунитет, все още имат клетъчна активност“, пише БГНЕС

Въз основа на получените данни екипът от учени смята, че формирането на стадния имунитет и връщането към предишен живот не е толкова далеч, както казват скептиците. Вярно, не без резерви.

Доротея фон Лаер, Директор на Института по вирусология (Медицински университет в Инсбрук): „Със социално дистанциране, с някои мерки, които не вредят на човека, и с ваксинация на 40-50% от населението е възможно да се върнем към донякъде нормален ежедневен живот“. Това се потвърждава от факта, че в сравнение с други австрийски райони в Ишгл втората вълна на заразяване не е била толкова силна.

Поради обхвата на такъв дълъг период от осем месеца, авторите наричат своето изследване най-голямото от тези, които са били посветени на изследването на антитела.

#коронавирус