Обратно към пълната версия на статията »

Пандемията в развитие: 4 456 000 ваксинирани в Израел, безплатни К-19 тестове в Австрия

Пандемията в развитие: 4 456 000 ваксинирани в Израел, безплатни К-19 тестове в Австрия
A A+ A++ A

Над 70 на сто от хората на възраст над 16 години в Израел са получили поне една доза от ваксина срещу Covid-19, обяви днес израелският министър на здравеопазването Йоел Еделщайн, цитиран от ДПА.

Той написа в Туитър, че 4 456 000 израелци са получили първа доза, от които 3 076 000 - и втора доза. Но поради наближаването на празника Пурим, който е следващата седмица, министърът предупреди да няма „масови заразявания“.

За Пурим обикновено има големи костюмирани празненства за деца и възрастни. Миналата година след този празник имаше много заразени и властите се опасяват това да не се повтори. Еделщайн съобщи, че за дните на Пурим ще бъда наложен нощен полицейски час, а общественият транспорт ще бъде значително ограничен.

В понеделник бе съобщено за 4677 нови случаи с коронавирус за предното денонощие. Израел обаче се готви да отвори сегменти от образованието, забавленията, бизнеса и търговията, отбелязва БТА. В неделя бяха предложени стимули за имунизираните.

Израелците, получили и двете дози, ще могат да посещават спортни центрове, театри, музеи и хотели, като на входа ще предявяват сертификати за ваксинация, т.нар. зелени пропуски.

Кметството на Тел Авив обяви, че за утре е организирало концерт на открито, за да отбележи отварянето на културния сектор след прекъсване от близо година. На концерта ще могат да присъстват само ваксинирани възрастни.

Миналата есен Австрия беше заварена неподготвена от втората вълна от новия коронавирус, но сега действа изпреварващо: с 3 милиона теста седмично, от които половината в училищата, тази страна вече оглавява класацията по този показател, пише Дениз Хруби от "Франс прес".

Над 500 центрове за тестване, 900 аптеки и около 1000 фирми предлагат безплатни тестове (ПСР и антигенни), а учениците биват тествани по два пъти седмично.

Отначало този подход не получи особен отзвук при създаването на първите пунктове за тестване, насред карантината през декември: "масови тестове без наплив", бяха заглавията на вестниците.

Темпото обаче се ускори в началото на февруари при облекчаването на ограниченията и отношението започна да се променя.

Понеже сега трябва да се представя отрицателен тест, направен преди по-малко от 48 часа, при отиване на фризьор например, в някои ски станции или на влизане в старческите домове.

"Два-три пъти седмично"

"Стратегията ни е чести тестове, които да са леснодостъпни", каза главният лекар в здравното министерство Катарина Райх. "Това е единственият начин да задържим пандемията под контрол", каза тя, докато вариантите на вируса пораждат тревоги, а ваксинацията напредва съвсем бавно.

Австрия прави по 24 теста на 1000 души дневно (средно за последните 7 дни) спрямо само 5 във Франция и под 2 в Германия, която е поставя в челни позиции на световно ниво по данни на аналитичния сайт "Нашият свят в числа".

"Искаме да отидем още по-нагоре", каза Райх, която се надява "60 до 70 процента от населението от 8,9 милиона души ще бъдат тествани два или дори три пъти седмично".

Отделно от тази огромна мрежа от места за тестване, австрийците от 1 март ще могат да си набавят тестове, които да ползват в домашни условия.

"Това е второто ни оръжие в борбата с Covid-19 в очакване мнозинството от населението да бъде ваксинирано", каза Райх.

Ръководителката на центъра по вирусология във Виенския университет Моника Ределбергер-Фриц потвърди, че е важно да се правят редовни тестове, като същевременно призова да няма отпускане. "Това не значи, че можете да се хвърлите да прегръщате баба си", каза тя.

Скоро и в ресторанта?

Тази стратегия, особено в училищна среда, се следи с интерес от съседите Чехия и Германия.

Откакто училищата отново отвориха на 8 февруари, децата получават памучно фитилче, което да завъртят в двете си ноздри.

Тази процедура дава готов резултат за 15 минути и макар и да не е толкова надеждна, колкото ПСР тест, все пак позволява да се ограничат заразяванията, каза министърът на образованието Хайнц Фасман, който увери, че нежелаещите са съвсем малко на брой и биват лишени от учебни занятия.

В класната стая или другаде, австрийците волю-неволю приемат това задължение, за да си възвърнат малко свобода в обстановка на умора от санитарните мерки.

Саша негодува на излизане от аптека във Виена. "Голяма досада е", каза 21-годишният младеж, който недоволства колко време трябва да загуби, за да може да се подстриже.

Други обаче са по-въодушевени. "Правителството трябва да разшири обхвата. С моя отрицателен тест искам да мога да отида да хапна нещо или да седна на кафе с приятели", предлага Ивета Унцайтиг, която е свикнала да се тества редовно поради работата си в издателство.

"Ще се чувстваме в по-голяма безопасност и ще можем отново да заживеем нормално", съгласява се дъщеря ѝ Ивон.

Хотелиерите и ресторантьорите отначало бяха резервирани към идеята. Сега те са изкушени да го направят с надеждата да им разрешат да отворят наново преди крайната дата на католическия Великден.

Остава да се разбере дали това скъпоструващо решение ще позволи да се овладее пандемията в следващите седмици. Броят на новозаразените в Австрия остава висок - над 1000 души на ден.

Кипър постигна целта си за приоритетно ваксиниране срещу Covid-19 на възрастните хора, отчете здравното министерство в Никозия.

Страната се класира на второ място в Европейския съюз по обхват с имунизации на лица на възраст над 80 години, сочат последните данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Заради повишения риск от сериозни заболявания и хоспитализация възрастните хора са приоритетна група в Националния ваксинационен план от самото начало на имунизационната кампания, подчерта в изявление здравното министерство.

Тази сутрин бяха отворени още почти 17 000 позиции в електронния портал за записване на час за ваксиниране на хора над 71 години.

До две седмици се предвижда да завърши прилагането на първата доза ваксина във възрастовата група от 70 години и повече.

В четвъртък и петък ще започнат работа още два ваксинационни центъра в градовете Ларнака и Пафос с общо 14 медицински екипа.

В момента на разположение на желаещите са 9 центъра с 20 екипа и 6 мобилни звена за ваксинация на хора в отдалечени райони и трудноподвижни пациенти. При пълно разгръщане на екипите и достатъчна наличност на дози могат да се правят по 15 000 ваксини на ден, посочва министерството.

През март Кипър очаква над 130 000 дози от трите лицензирани досега ваксини, а през второто тримесечие на годината, от началото на април, страната ще получи около 2,5 пъти повече ваксини, отколкото досега..

Повечето германски провинции започнаха от вчера да пращат децата в училище след дългия период на локдаун - ход, който бе приветстван от образователния министър на страната въпреки признаците, че контролът върху пандемията се изплъзва, пише ДПА.

"Добре е, че сега много училища в Германия отново започват присъствено обучение,

стъпка по стъпка", каза за ДПА Аня Карличек. "Децата, особено по-малките, имат нужда един от друг", добави тя. Карличек призова за прилагането на "всички достъпни мерки за превенция от вирусни инфекции", за да се гарантира, че училищата ще останат отворени през предстоящите седмици.Министърът посочи нарастващия брой случаи и заплахата от по-заразните варианти а коронавируса, например идентифицирания за пръв път във Великобритания В117, който придобива все по-широко разпространение из Германия. "Това трябва да се отчита, що се отнася за училищата. Но аз съм сигурна, че провинциите са го отчели при решението си за преотваряне", добави тя.

Германия остава в локдаун при затворени ресторанти и други бизнеси, преценени като несъществени, и в сила остават строгите ограничения за контактите, но отговорността за отварянето на училищата е предоставена на администрациите в 16-те федерални провинции.

След Долна Саксония и Саксония още 10 провинции, сред които Берлин, Северен Рейн-Вестфалия и Бавария, започнаха да връщат

децата в класните стаи,

използвайки разнообразни стратегии за ограничаване на групите и възпиране на евентуалните инфекции. Отвориха врати и детските градини. Вчера здравното министерство направи и предложение да премести учителите и възпитателките в детските градини от трета във втора приоритетна група в списъка на чакащите за ваксинация. Според информация, с която ДПА разполага, предложението е прието с гласуване и евентуалната промяна в законодателството може да влезе в сила от утре.

Някои отделни провинции вече са обещали да дадат приоритет на професионалистите в образованието. Например в Баден-Вюртенберг те вече могат да си записват часове, каза регионалният министър на социалните грижи Манфред Луха. Министрите от федералното правителство в Берлин също ще обсъждат настояването на здравния министър Йенс Шпан за отпускането на безплатни бързи антигенни тестове от началото на следващия месец с надеждата, че това ще позволи по-бързо разхлабване на ограниченията.

Следващата среща на канцлера Ангела Меркел с премиерите на провинциите, за да обсъдят локдауна, е насрочена за 3 март. Вчера тя участва в онлайн конференция с други високопоставени членове на Християндемократическата партия, на която предупреди за риска от трета вълна на заразата и прикани към предпазливост при новото отваряне, казаха източници. Въпреки това Меркел отбеляза, че гражданите с нетърпение очакват да чуят за някаква стратегия за отваряне. Тя каза, че предложенията за отслабване на рестрикциите трябва да засягат три ключови сфери: социалните контакти, училищата и заниманията през свободното време като спорт и култура.

От днес шефката на нейната канцелария Хелге Браун трябва да започне работна група с участието на представители от провинциите, за да разработят съвместно план за отваряне на училищата, гастрономията, спортните и културните проява, както и за облекчаване на ограниченията върху контактите, казаха източници.

В неделя новите инфекции продължиха за четвърти пореден ден тенденцията към покачване, въпреки спада през предходните седмици. Вчера националният Институт за контрол върху заразните болести "Роберт Кох" наброи още 4369 нови случая - малко по-малко отпреди седмица, - като от началото на пандемията досега общият им брой в страната е почти 2,4 милиона. Обаче броят на инфекциите за седем дни на 100 хиляди души население се е повишил в неделя от 60,2 на 61, казаха от правителствената агенция. Смъртните случаи на седмична база е нараснал от 62 до 67,903 на 100 хиляди.

"Положителното развитие през дълъг период на спад в броя инфекциите за ден вече приключи" предупреди правителственият говорител Щефен Зайберт. "Числата отново се увеличават. Пропорцията на опасната, по-заразна мутация на вируса нараства", каза той пред репортери в Берлин.

Смята се, че понастоящем щамът Би 117 е причина за 20-25 на сто от случаите в страната. (БТА)

Броят на потвърдените случаи с коронавирус в Германия се е увеличил за денонощие с 3883 и е достигнал 2 394 811. Броят на починалите се е увеличил с 415 до 68 318, сочат огласени днес данни на Института "Роберт Кох", цитирани от "Ройтерс".

Маски с по-висока защита или две хирургически маски една върху друга. Това са новите мерки срещу разпространението на вируса в Чехия.

Хората ще трябва да са с маска на оживени места като магазини, обществен транспорт, болници. Самостоятелно направените няма да се признават за защита.

Безплатни предпазни средства ще се раздават на нуждаещите се от хранителните банки, пише БНР.

Новите изисквания влизат в сила от четвъртък. Здравните власти ги наложиха, заради влошената епидемиологична обстановка в страната.

През вчерашния ден в Чехия бяха регистрирани 11 233 нови случая на COVID-19, което е значително повече в сравнение с предходната седмица.

Словакия поиска спешна помощ от ЕС за предоставянето на ваксини, лекари и медицински сестри. През последните дни там ситуацията с COVID се влоши драстично,  като в момента страната е на първо място по смъртност в целия свят.

През последните дни Словакия отчита по над 100 жертви на ден в страната  с население от 5 и половина милиона души. Това е най-високата стойност в света спрямо броя на населението на седмична база, като до скоро печалното първо място заемаше съседна Чехия. 

Чрез механизма за гражданска защита на ЕС Словакия е поискала 10 лекари и 25 медицински сестри от чужбина. Официалните данни сочат, че смъртните случаи от началото на пандемията там са близо 6600. До края на миналата седмица с поне една доза са ваксинирани над 272 хиляди души, което е малко над средното за ЕС.

#коронавирус #ваксина