Обратно към пълната версия на статията »

Милиони прекрачват прага на училищата и в Румъния и Турция

Милиони прекрачват прага на училищата и в Румъния и Турция
Новата учебна година в Румъния започва на 17 септември за близо 3,2 млн. ученици. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Милиони деца прекрачиха за първи път тази година училищния праг и в съседните Турция и Румъния.

Новата учебна година в Румъния започва на 17 септември за близо 3,2 млн. ученици, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Според данни на министерството на образованието близо 925 000 деца ще посещават начални училища, включително предучилищни групи, около 800 000 – гимназии, близо 850 000 – лицеи и професионални училища, а над 600 000 – детски градини.

Само в Букурещ във всички цикли на образованието са включени близо 220 000 ученици в общо 427 учебни заведения.

17 милиона ученици и над 800 000 учители прекрачиха прага на класните стаи и в Турция. За пръв път през тази учебна година ще бъде приложена нова образователна система, която се приема за най-значителната реформа в турското образование през последните години.

Според нея учениците ще тръгват на училище на 5 години. Освен това се въведе автоматична система за регистриране на учениците в училище по местоживеене.

Критици на системата обаче твърдят, че тя ще утежни още повече проблема с недостига на класни стаи и на преподавателски персонал.

През тази година за пръв път в средния курс ще се изучава ислямът като религия и животът и делата на пророка Мохамед. За сметка на това се премахват дисциплините, свързани с делото и реформите на Кемал Ататюрк.

В Истанбул първият училищен звънец призова близо 3 млн. ученици в 3000 училища. По инициатива на истанбулската голяма община градският транспорт днес ще превозва безплатно учениците и техните родители.

Първият учебен ден, както всяка година, предизвика хаос и задръстване в движението на Истанбул.

#Румъния #Турция #училище #първи учебен ден #учебна година #образователна реформа