Обратно към пълната версия на статията »

ИПИ: На едно свободно работно място се падат по 8 безработни

ИПИ: На едно свободно работно място се падат по 8 безработни
iNews
A A+ A++ A

8 безработни се борят за едно работно място в България. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ) за съотношението между броя на безработните и броя на свободните работни места към 31 януари 2021 г., предаде БГНЕС.

„Показателят е важен, тъй като улавя степента на конкуренция на местните пазари на труда, и е чувствителен и на двата основни фактора – предлагането на работни места в бюрата по труда и търсенето от страна на регистрираните безработни“, подчертават от ИПИ. Техният анализ е направен като са използвани данните от бюрата по труда.

Най-много безработни се борят за едно работно място в Северозападна България. Лидер е област Видин, където 18 души се явяват за едно свободно място, следвана от областите Враца и Монтана с по 15 души. Във врачанското село Роман е регистриран антирекорда с 534 безработни за едно работно място. През януари там е разкрито едно работно място, което веднага е заето.

На обратния полюс са област Русе и столицата, където съответно 4 и 5 безработни кандидатстват за едно място. В същото време в Самоков и Перник, два града, които се намират в непосредствена близост до София, броят на безработните за едно място е съответно 44 и 210.

Данните по общини показват още по-големи разлики. Докато в 64 общини броят на хората без работа за едно свободно работно място е под средния за страната (8), в 12 общини той е над 100.

 

#безработни #ИПИ