Обратно към пълната версия на статията »

Освобождаването на пазара на ток за най-малките фирми – основна тема на срещите на EVN с областните управители

Освобождаването на пазара на ток за най-малките фирми – основна тема на срещите на EVN с областните управители
iNews
A A+ A++ A

Процесът на излизане на бизнес клиенти на свободния пазар на електроенергия и свързаните с това предизвикателства беше сред темите, които ръководството на EVN България и областните управители в Югоизточна България обсъдиха на традиционните си работни срещи в началото на година. От страна на компанията в срещите участваха Aлександър Сипек, председател на управителния съвет на EVN България и Калина Трифонова, заместник-председател на УС на дружеството.

Сред другите обсъдени теми бяха зимната подготовка на компанията, инвестиционната програма и проекти за съответната област, програмата за дуално обучение и други.

Темата за либерализацията беше обсъдена през призмата на наближаващия срок (30 юни 2021 г.), след който според Закона за енергетика всички клиенти, снабдяващи се при условията на типов договор, ще бъдат автоматично прехвърлени на Доставчик от последна инстанция (ДПИ). Въпреки активната комуникация до тези клиенти от страна на EVN през последните месеци, развитието на пазара показва, че към този момент все още голяма част от тях не са предприели стъпки за подписване на индивидуален договор с търговец на свободния пазар.

Предвид че вероятността това да стане до края на преходния период е все по-малка, то съгласно Закона за енергетика тези клиенти след 30 юни 2021 г. автоматично ще бъдат прехвърлени към т.нар. Доставчик от последна инстанция (ДПИ), чиято цена е значително по-висока. Това е така, защото целта на ДПИ е да осигурява енергия не като пазарен участник, а като вид „спешна помощ“ за клиенти, останали внезапно без снабдяване и то за максимално кратък срок предвид по-високите му цени.

Възможен вариант за избягване на този негативен сценарий е промяна в законовото изискване за сключване на индивидуални писмени договори. Това по никакъв начин няма да ограничи свободното право на избор на тези клиенти да преминат по всяко време към друг доставчик, но ще им спести преминаването дори и за месец към ДПИ и неговите цени. Този подход е прилаган в редица други европейски държави като Германия и Австрия, които имат дългогодишен опит със свободния пазар на електроенергия. Той няма да се отрази негативно нито на пазарните процеси, нито ще наруши конкурентната среда при доставчиците на електроенергия, които и в момента имат пълната възможност да привличат клиенти.

 

 

#малки фирми #либерализация #ток #EVN #Областни управители #срок #избор #търговец