Обратно към пълната версия на статията »

Бомба в Мелбърн - Циципас обърна Надал от 0:2 сета и го изхвърли от Australian Open

Бомба в Мелбърн - Циципас обърна Надал от 0:2 сета и го изхвърли от Australian Open
A A+ A++ A

Балканецът Стефанос Циципас стигна до сензационен обрат от 0-2 до 3-2 сета и отстрани Рафаел Надал от Australian Open, достигайки до полуфинал в Мелбърн след едва втората си победа над испанеца при осмата среща помежду им. По-рано през деня Данийл Медведев разби с 3-0 сънародника си Андрей Рубльов в руско дерби и също е в топ 4, той ще спори за място на големия финал точно срещу гръцкия тенисист. Другата полуфинална двойка е между фаворита Джокович и екзекутора на Гришо - Аслан Карацев.

Надал бе губил само два пъти в цялата си кариера от 0-2 сета и едва ли много хора щяха да прогнозират нещо подобно след първите два сета, в които испанецът категорично надиграваше съперника си. Само че Циципас не спря да вярва, постепенно повишаваше нивото си в третия сет и в последните два бе категорично по-добрият на корта, успявайки и да издържи в самия край срещу много по-опитния си съперник.

Така Надал отново се прости с надеждите за втора титла от Мелбърн и поне до Ролан Гарос ще продължи да дели върха по титли от „мейджърите“ със 20, колкото има и Роджър Федерер.

„Нямам думи. Не мога да опиша това, което се случи на корта. Тенисът ми говори сам за себе си. Невероятно чувство е да се боря на това ниво, да дам всичко от себе си. Започнах много нервно, но не знам какво се случи след третия сет. Летях като малка птичка, всичко се получаваше. Емоциите в края са нещо различно, трудно ми е да ги опиша“, коментира победителят, който след 4 часа и 5 минути на корта стигна до третия си полуфинал на турнир от Шлема. „Основната заслуга за победата ми беше, че успях да бъда в добро състояние през цялото време, независимо какво се случва. Много съм щастлив с поведението ми на корта.“

В опит да стигне до първо участие на финал гъркът ще трябва да победи Даниил Медведев, срещу когото има един успех от шест мача. „Той играе много добре, много постоянен е. Във великолепна форма. Всеки знае, че той играе много добре. Трябва да се възстановя, гледам напред към този двубой. Знам, че ще ми създаде много трудности.“

Нищо не предвещаваше подобна драматична развръзка, след като в първите близо 90 минути на срещата на Rod Laver Arena Надал бе поел пълен контрол и изглеждаше в добра позиция да спечели мача в три сета. В тези моменти Циципас имаше огромни затруднения да надиграе испанеца и думите на самия него, че Надал е най-труден за побеждаване от „големите трима“ изглеждаха верни за гърка.

Безспорно Циципас играеше по-успешно от мача им в Мелбърн през 2019-а, в който взе едва 6 гейма, но въпреки това Надал имаше ясната визия как да контролира мача, използвайки по чудесен начин форхенда си и карайки съперника да играе постоянно от бекхенд ъгъла си.

Началото на мача водеше със себе си сравнително лесно спечелени геймове от сервиращите, но при 4-3 Надал стигна до първи брейкбол след добре пласиран ретур в краката на решилия да излезе напред Циципас при 30-30. В критичния момент гъркът изпрати топката от форхенд в мрежата и така пробивът бе факт. След него 20-кратният шампион от Големия шлем взе подаването си и така поведе със сет в резултата.

Това определено повлия на развитието и на втората част, която бе най-едностранната в целия мач. В нея Надал даде общо едва 4 точки на свой сервис, проби още в първия гейм, след което и в петия, за да стигне до успеха след още два сервис гейма, в които даде само една точка на световния №6.

По всичко изглеждаше, че Циципас ще трябва отново да преглътне разочарованието от бърза загуба от световния №2, но този път гъркът имаше различни планове. В началото на третия сет той направи първото, което зависеше от него – да стабилизира играта на сервис. Всичко това доведе до един доста необичаен сет, в който двамата играеха сякаш на корта са Райли Опелка и Джон Иснър и не даваха абсолютно никакъв шанс на съперника на ретур. Надал продължи да бъде по-убедителният – в първите си пет сервис гейма в частта испанецът не даде нито точка на Циципас. Само че и гъркът си взимаше подаванията и така закономерно се стигна до тайбрек. В него първият минипробив бе за Матадора, но той бе върнат след нехарактерна грешка от смач от ракетата на левичаря. Надал направи още една грешка при 3-4, след което Циципас реализира още първия сетбол за 7-4 след сет, в който направи едва 4 непредизвикани грешки спрямо 11 на съперника.

В тези три изиграни сета роденият в Атина тенисист не бе достигал до нито една точка за пробив, но това бързо се промени в четвъртата част, в която Циципас имаше осезаемо предимство на корта. Ударите му станаха по-дълбоки, взимаше топката рано след отскока и Надал много трудно отговаряше на промяната в съперника. Носителят на 86 АТР титли отрази три брейкбола, премина през още един много сложен гейм, но закономерното се случи при 4-4, когато сбърка форхенда си при брейкбол и така позволи на Циципас да сервира за сета при 5-4. 22-годишният не трепна и с гейм на 15 прати мача в решителна пета част.

В нея гъркът запази високото си ниво като в първите си четири сервис гейма даде само 3 точки на испанеца, за когото бе по-трудно да взима подаванията си. Испанецът сервираше първи, което му даваше наглед психологическото предимство, но Циципас продължи да играе почти безгрешен тенис, докато в 11-ия гейм Надал направи серия от непредизвикани грешки и след пробив на 0 гъркът сервираше за спечелване на мача.

Геймът изобщо не мина без проблеми. Набързо се стигна до 0-30, а Надал пропусна и минаващ за 0-40. Циципас стигна до мачбол, при който съперникът му бе много стабилен и изчака грешка. При втория мачбол пък Надал изпълни ретур уинър. Стигна се и до брейкбол след удар с рамката на гърка, който отново не трепна, взе следващото разиграване и стигна до трети мачбол, при който с блестящ удар по правата сложи край на мача.

#стефанос циципас #Рафаел Надал