Обратно към пълната версия на статията »

Радев връчи висши държавни отличия на светила в медицината, науката и образованието и обществената дейност

Радев връчи висши държавни отличия на светила в медицината, науката и образованието и обществената дейност
Президентство на Република България
A A+ A++ A

Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети, които въплъщават ценности,  възпитават със своя личен пример и ни дават хоризонт за развитие като нация. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 удостои с държавни отличия петима изявени българи.

Във времена на изпитания, през които преминаваме, знанието е безценен актив. Но то само по себе си не стига, ако липсва отдаденост на общественозначима кауза, личен пример и доверие, заяви по време на церемонията Румен Радев и изказа признателност към усилията на наградените да съхраняват здравето, паметта, езика и духа на българския народ.

По думите на държавния глава приносът на всеки от отличените българи в професионалните им сфери има своята важна роля за надграждането и съхраняването на ценностите ни като общество и за подема на нацията. „Просветителят възпитава в обич към знанието, към нравствените ни корени, към силата на българския език и духовност. Историкът пренася уроците на миналото, за да осъзнаем и предпазим настоящето. Лекарят дава живот, надежда и дарява бъдеще“, заяви президентът Радев.

На церемонията днес о. з. старши лейтенант проф. д-р Никола Владов беше награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за заслугите му за развитието на медицинската наука и за цялостен принос в областта на военномедицинското дело. Той има значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване и за въвеждане у нас на нови медицински методи, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Проф. д-р Георги Тодоров беше награден с орден „Стара планина“ първа степен  за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България.  Той е един от пионерите в българската лапароскопска хирургия и основоположник на съвременната ендокринна хирургия.  Дългогодишен преподавател е в Катедрата по хирургия към Медицинския университет.

Проф. Пламен Павлов получи орден „Св. св. Кирил и Методий” първа степен за големи заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история. Той развива ярка общественополезна дейност, участва в различни форуми на българските общности в чужбина и работи за разширяване на връзките между българските дружества от цял свят. Учредител е на редица научни, културни и обществени проекти за популяризиране на българската история и автор или съавтор на повече от 400 книги и научни трудове.

Атанасия Стоянова е удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий” първа степен за нейните големи заслуги в областта на образованието и българистиката. Има неоспорим принос за просветата на българското малцинство в родната ѝ Молдова. Била е Генерален директор на Департамента по междуетническите отношения и функциониране на езиците към правителството на Молдова и основава НПО „Център за проблемите на националните малцинства“, като е съдействала за професионалното израстване на учителите. В  момента е експерт по многоезиково образование във Върховния комисариат по въпросите на националните малцинства към ОССЕ.

Доц. д-р Александър Оскар е награден с орден „За гражданска заслуга“ първа степен за особено значимите му заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и защита на правата и свободите на човека в България. Доц. Òскар е изявен офталмолог и Лекар на годината“ за 2020 г. Познат е и със своята активност в защита на гражданските права и свободи, както и с непримиримото си отношение към прояви на език на омразата.

От името на отличените проф. Пламен  Павлов изрази признателност за висшите държавни отличия. Той изтъкна, че отличените споделят една и съща житейска мисия – да лекуват тялото и душата на българския народ. Припомняйки посланието на Георги Раковски, че любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини, проф. Павлов отправи призив за единство между българите вътре и извън границите на родината. 

 

#Румен Радев #държавни отличия #орден