Обратно към пълната версия на статията »

Обратно на училище: Големите ученици се връщат присъствено в клас. Обмислят бързи тестове за учениците(ОБНОВЕНА)

Обратно на училище: Големите ученици се връщат присъствено в клас. Обмислят бързи тестове за учениците(ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Големите ученици се връщат присъствено в училище, но при определен график. От днес в класните стаи влизат  7, 8 и 12 клас, за период от две седмици, след което ще се завъртят и останалите класове. 

Присъствено продължават да учат и децата до 4-ти клас. В сила са строги мерки срещу вируса. Навсякъде трябва да има дезинфектанти, а учениците и учителите да бъдат с маски. 

Класните стаи ще се проветряват на всеки час. Образователното министерство вече увери, че няма да има нулева учебна година, а матурите ще се провеждат присъствено.

В Математическата гимназия в София също са въвели строги мерки – първо се мери температурата, а след това учениците трябва да се дезинфекцират. Учениците ще се обучават на две смени - в първа смяна ще бъдат тези от 12-ти клас, във втора - от 7-и и 8-и клас.

Около 60 деца са решили да се обучават в електронна среда, от тях 6 са дванадесетокласници. Около 50% от персонала пък са подали заявка да се ваксинират. От ръководството на училището очакват това да се случи скоро.

Всички училища в област Стара Загора са готови да посрещнат учениците от 7,8 и 12 клас, които от днес започват присъствено обучение за срок от две седмици. След това ще се завъртят и останалите класове.

В сила са строги мерки срещу вируса-навсякъде в учебните заведения трябва да има дезинфектанти, учениците и учителите да бъдат с маски, а класните стаи ще се проветряват на всеки час.

Големите ученици са завръщат в класните стаи за първи път след края на ноември, когато бяха въведени по-строгите противоепидемични мерки.

От 18 февруари присъствено ще се обучават учениците от 5-ти, 10-ти и 11-ти клас, а от 4 март в клас ще влязат и учениците от 6-ти, 9-ти клас, както и отново тези от 12-ти клас.

По този начин до средата на месец март всички ученици от 5 до 12  клас  ще преминат през двуседмичен период на присъствено обучение, редувайки се на три групи от по три класа. Докато чакат реда си да влязат в класните стаи, както и след своите 14 дни присъствено обучение, учениците ще учат от вкъщи. 

Продължава присъственото обучение на учениците от 1 до 4 клас.

170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено днес. По този повод министъра на образованието Красимир Вълчев посети едно от школата.

„Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Нямам как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен риск. Ако ситуацията се влоши мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно. Опасността учениците отново да се върнат у дома остава“, заяви той.

"Началото на учебната годиан е фиксирано, а аз мога да определя само края", обясни още Вълчев.

Здравното министерство и Министерството на образованието и науката проучват нагласите сред родителите за въвеждане на бързи тестове за учениците, стана ясно по време на дешния брифинг на Наионалния оперативен щаб срещу коронавируса.

"Целта ни е да постигнем по-голяма сигурност в училищата с оглед продължаване на присъственото обучение и постигане на по-добри резултати", обясни здавният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че по този въпрос има разделение. "Това е една типично българска черта – в трудните времена да се разделяме. Ако искаме да сме победители, трябва да сме заедно, в противен случай всички ще бъдем победени", коментира проф. Ангелов.

Министърът обаче увери, че здравното министерство разполага с необходимата организация, за да осигури възможности за тестване на всички пожелали.

По думите му до момента са направени малко над 22 хил. на педагозите, като 45 от тях са били положителни за Covid-19. 16 положителни теста има при непедагогическия персонал. Ваксинираните учители вече са 1400.

Учениците от големите класове се завръщат в класните стаи

След няколко месеца, прекарани пред компютри и таблети в онлайн учебните часове, от днес учениците от по-горните класове преминават към присъствени занятия. Първи в класните стаи се връщат учениците от 7, 8 и 12 клас започват присъственото си обучение в училище.

Те ще учат в класните стаи до 17 февруари, когато ще предадат "щафетата” на 5, 10 и 11 клас. Учениците от 7, 8 и 12 клас ще учат присъствено две седмици, след което на 17 февруари отново ще минат онлайн.

От 18 февруари до 2 март присъствено ще се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас, а от 4 до 17 март присъствено ще се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

Ако ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат

"Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Няма как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен рискАко ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно", обяви просветният министър Кирил Вълчев.

На този етап около 2400 са карантинираните деца и ученици в страната. Около 1700-1800 са учениците, а останалите са децата в детските градини. За момента не се предвижда следващата учебна година да започне по-рано.

Близо 24% от учителите са пожелали да се ваксинират, което е около 22 500 души. Отделно има и непедагогически персонал, който се ваксинира. Министърът обяви, че списъците с желаещите са отворени, така на по-късен етап че може да се ваксинират още учители.

Повишено внимание в София

В София карантинираните ученици са малко над 1 000. След връщането на малките ученици – от 1-ви до 4-ти клас, бройката постепенно започва да се повишава плавно. С увеличаването на броя на карантинираните се увеличава и борят на желаещите да преминат в електронна среда. Към този момент регионално управление е разрешило на 1700 ученици да учат дистанционно, обяви началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

"Нашата обратна връзка е, че преобладаващата част от децата биха искали да се върнат в клас. За тях общуването в тяхната среда е нещо естествено и желано", обяви Кастрева пред БНТ. Тя допълни, че от 17 000 учители до момента са тествани над 2 000. Ваксинираните учители са над 500. Но преди да се сложи ваксината, е добре първо да има тест. 

#коронавирус #клас #ученици