Обратно към пълната версия на статията »

Ето как в Турция взеха адекватни мерки, за да не се стига до брожения в ресторантьорския бранш

Ето как в Турция взеха адекватни мерки, за да не се стига до брожения в ресторантьорския бранш
A A+ A++ A

Бившият финансов министър Георги Кадиев взе отношение по наболялата тема със затворените кръчми и дискотеки у нас. За целта той даде за пример съседна Турция, където ситуацията с локдауна за ресторантите е аналогична като времеви период, но комшиите взимат доста по-адекватни мерки, за да не се стига до напражение в бранша.

ЕТО КАКВО НАПИСА ЕКСПЕРТЪТ ГЕОРГИ КАДИЕВ:

Тъй като правителството ни се забатачи с ресторантьорите, малко чужд опит:

Ердоган обяви вчера директна парична помощ за малките кафета и ресторанти. Всеки от тях ще получи субсидия равна на 3% от оборота си през 2020, при положение, че е имал оборот под 3 млн турски лири (660 хил.лв.) през 2019 и е загубил поне 50 % от този оборот през 2020. Субсидията не може да е по-малка от 2000 лири (440 лв.) и по-голяма от 40 000 лири (8 800 лв.) Подобно на България, кафета и ресторанти в Турция са затворени от края на ноември и извършват само доставки по домовете.

Малко е, но е бързо, просто направено и без излишна бюрокрация.

Това, което най-много липсва у нас.

#Турция #ресторанти