Биха шута на Русия от проекта за международната окололунна станция Гейтуей

26 януари 2021, вторник / 08:00;
Биха шута на Русия от проекта за международната окололунна станция Гейтуей

Представителите на Русия бяха изключени от проекта за създаване на станция в орбита около Луната "Гейтуей". Новината беше съобщена от РИА Новости, като медията се позовава на анонимен източник в ракетно-космическия отрасъл.

"Представителите на Русия бяха изключени от обсъждането на тази тематика, изключени от обмяната на писма, дискусията, достъпа до материали", твърди въпросният събеседник от Роскосмос. 

По думите на събеседника, решението било взето след като Русия се е оплакала, че няма достатъчно активна роля в проекта. Международните партньори са се доверили на руснаците само за конструкцията на един модул - шлюз за провеждането на извънбордови дейности.

Ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин реагира на тази новина в своя канал в Телеграм по следния начин: "Как може да сме били изключени от въпросната лунна група, след като никога не сме се включвали?", пита той. "Ние многократно заявихме, че сме готови да вземем участие в проекта само когато всичките участници са равноправни". Като пример за равноправен проект Рогозин дава Международната космическа станция, докато "Гейтуей" по неговото мнение е основно американски. 

Но дали Дмитрий Рогозин се сеща, че МКС е също в основата си американски проект? Дали си спомня, че модулът "Заря" е собственост на САЩ, а "Звезда" е финансиран основно с американски долари, като ракетата-носител "Протон" излетя с логото на Пица Хът? Това е самата истина за разработката и изстрелването на основните руски модули към МКС - те полетяха след сериозни забавяния, драматични преговори между САЩ и Русия и в крайна сметка с американско финансиране. 

Обръщайки внимание на съвременните руски модули, предназначени за по-нататъшна инсталация към МКС, напомням на читателите, че те продължават да се бавят. Ние очакваме изстрелването на "Наука" още от 2007 година - т.е. налице е 14-годишно отлагане. Да, на Русия е поверен строежът само на един модул на "Гейтуей", но не е чудно защо американците не вярват, че и той ще бъде осъществен. 

Така че истинският въпрос на фона на цялото това политиканстване не е защо руснаците се чувстват вечно пренебрегнати. А какво Русия може да даде на останалия свят. 

На снимката: Космическият кораб "Драгън XL" доближава станция Гейтуей