Обратно към пълната версия на статията »

Каракачанов: Ще се явим на изборите, без да сме в коалиция с ГЕРБ! Цветанов посече бившите си партийци

Каракачанов: Ще се явим на изборите, без да сме в коалиция с ГЕРБ! Цветанов посече бившите си партийци
A A+ A++ A

„Във ВМРО обсъждаме самостоятелно участие на изборите или коалиция във формат – „Обединени патриоти””. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за Нова телевизия. 

В листите ще бъде включена и гражданска квота, поясни Каракачанов.

Не е обсъждано явяване в коалиция с ГЕРБ. Нито те са ни отправяли такова предложение, нито ние на тях, заяви още вицепремиерът. 

„Важното е да бъде завършен този мандат. Имам амбицията да довърша всички проекти за ремонт и модернизация, защото утре може да дойде някой, който не знае какво трябва да се прави и настанат години на съкращения, рязане, намаляване на личния състав”, коментира Каракачанов.

Междувременно бившата дясна ръка на Бойко Борисов и анстоящ лидер на "Републиканци за България" - Цветан Цветанов обяви: "Правенето на избори не е технология и философия, която може да се осъществи само за един месец в предизборната кампания. Това, което правех преди, го правя  и сега с "Републиканци за България": имаме 90% хоризонтално покритие". И добави:

"През 2019 година беше направена много ясна договорка между ГЕРБ и ДПС на местните избори, на много места имаше преливане на гласове. Сега в момента също има индикации за такива договорки. Давам за пример община Гурково, която с договорка на най-високо политическо ниво беше дадена или продадена на ДПС. Тези, които вярваха, че гласувайки за ГЕРБ ще получат исканата от тях местна власт, бяха излъгани", разкри председателят на "Републиканците". 

"Имало е разговори, поставяли са ми ултиматуми за действия от моя страна. По времето, когато Порожанов беше министър на земеделието Мустафа Карайдайъ е поставял условия кой да бъде назначен за директор на горските стопанства. Карадайъ ми заяви, след парламентарните избори през 2017 година че има договорка между Борисов и Доган горските стопанства и земеделието да бъдат изцяло на подчинение на ДПС. Но когато попитах Борисов - той ми отговори, че няма такова нещо, но индикациите сочеха друго", коментира Цветанов. 

"В община Борино Мустафа Карайдайъ искаше Ягодинската пещера да бъде прехвърлена към общината заради печалбата от 70 хиляди лева. Когато аз спрях тази процедура, Борисов разпореди прехвърлянето да бъде направено. Противопоставих се и винаги съм противодействал докато бях в активната политика", заяви Цветанов.

"Искам преди изборите тези схеми да станат ясни, защото когато гласуваш за ГЕРБ - получаваш ДПС. Недоумявам защо мълчат Цвета Караянчева и Даниела Дратикова, които са ме молили да противодействам на такива действия, например на смени на областни директори на МВР и аз бях човекът, който противодействаше да не се случи", разкри още лидерът на "Републиканци за България". 

"Когато съм бил министър не съм позволил да бъде оказван натиск върху служители от политици или депутати", заяви той и добави, че ако бъдат проследени публикациите в медиите на Пеевски това ще стане ясно.

"Поискахме протоколите от изборите да бъдат снимани и качени на платформа, за да може всеки да ги види преди да бъдат предадени. Има сигнали за купени гласове, за манипулации, но не виждаме действия и това означава, че не можем да очакваме действия от институциите".

Бившият министър на  финансите Владислав Горанов определя кои ще бъдат водачите на листи на предстоящите избори, Георги Харизанов, директор на Института за дясна политика - на гражданската квота в листите, разкри още Цветанов. 

Той коментира, че очаква около 350 хиляди гласа на изборите и да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент, да се придържаме към евроатлантическия път на страната".

Има политики, които в голямата си част се припокриват с партии като ДСБ и Да, България" - да няма руско влияние, защото няма опозиция, която да отстоява принципни позиции, посочи още председателят на "Републиканци за България. 

#Красимир Каракачанов #Цветан Цветанов