Обратно към пълната версия на статията »

КНСБ предлага пожизнена втора пенсия

КНСБ предлага пожизнена втора пенсия
A A+ A++ A

Всички пенсионери, които са внасяли вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване, да получават пожизнена втора пенсия. Това предлагат от КНСБ в позиция по промените в Кодекса за социално осигуряване, които регламентират фазата на изплащане на парите от частните фондове.


Те предвиждат хората да могат да получават три вида пенсия – пожизнена, срочна или цялата сума на куп, в зависимост от сумата, която имат натрупана в индивидуалната им партида.

Според КНСБ обаче предоставянето на поредица от различни продукти е „меко казано неподходящо“. Предназначението на втория стълб е да предоставя сума, допълваща и надграждаща пенсията от първия, дотогава, докато лицата получават последната , тоест  до живот, посочват от синдиката.

Според тях допълнителното пенсионно осигуряване трябва да предоставя допълнителна пожизнена пенсия, която да генерира индивидуален коефициент на заместване поне 15-20 на сто, така че заедно с тази от НОИ да покриват около 65-70% от загубения трудов доход след пенсиониране.

Друга промяна, която от синдиката предлагат, е правото на изплащане на двете пенсии да възниква едновременно, тоест при навършване на необходимата възраст и стаж. Според сегашните промени в КСО втората пенсия започва да се изплаща, щом човекът навърши възрастта за пенсиониране и няма връзка със стажа.

Според КНСБ хората трябва да имат право да изберат дали да прехвърлят парите си в НОИ от частния фонд към момента на придобиване на право на пенсия.

От синдиката предлагат още да се отмени давността за неплатени осигурителни вноски, както и въвеждането на по-висока наказателна лихва за периода на невнасянето им. Наред с това приходната администрация да се задължи да предприеме кампании за събиране на дължимите вноски и своевременно да ги преведе във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.

 

#пенсия