Обратно към пълната версия на статията »

Последен ден от мандата на Тръмп

Последен ден от мандата на Тръмп
A A+ A++ A

"Президентът Тръмп ще работи от рано сутринта до късно вечерта. Ще проведе много телефонни обаждания и ще има много заседания и срещи." Това е съобщението от Белия дом за последния пълен работен ден там на Доналд Тръмп.

 

Преди това стана ясно, че Тръмп е заповядал отмяна от 26 януари на Covid ограниченията за пристигащите в Съединените щати от Шенгенската зона, Обединеното кралство и Бразилия. Но от екипа на Джо Байдън, който утре ще стане президент, заявиха, че тази заповед ще бъде отмeнена незабавно.

Очаква се тази вечер Тръмп да обяви списък с над 100 души, които по силата на правомощията му ще бъдат помилвани или присъдите им ще бъдат намалени.

Тръмп иначе планира да напусне Вашингтон утре сутринта с президентския самолет от военновъздушната база "Андрюс", където ще бъде изпратен с военни почести в посока имението му във Флорида.

Той няма да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън и новия вицепрезидент Камала Харис, която се очаква да започне по това време утре.

Отсъствието на приключващия мандата си президент от тази церемония няма да е прецедент, но ще е факт за първи път от 152 години.

В прощалното си послание първата дама Мелания Тръмп определя последните четири години като незабравими за нея. На видеозаписа 50-годишната Мелания Тръмп прикани към предпазливост и „здрав разум за защита на уязвимите“ и призова да бъде подкрепена нейната инициатива за подрастващите „Бъди най-добрия“.

Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица Вашингтон преди полагането на клетва на новите президент и вицепрезидент - Джо Байдън и Камала Харис.

Тази вечер в американския Сенат започват изслушванията на номинираните за министри в администрацията на Байдън.

В съответните комисии на въпроси ще отговарят Джанет Йелън - кандидат за министър на финансите, Антъни Блинкън - номиниран за държавен секретар, Лойд Остин - за шеф на Пентагона, Алехандро Майоркас - за министър на вътрешната сигурност.

 

#Тръмп