Обратно към пълната версия на статията »

Българин в Евроагенция по лекарствата: Дано през 2021-ва имаме и лекарство срещу COVID-19

Българин в Евроагенция по лекарствата: Дано през 2021-ва имаме и лекарство срещу COVID-19
Pixabay
A A+ A++ A

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания. 

В предаването „Неделя 150“ проф. Гетов допълни: 

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита... Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“. 

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“. 

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“. 

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина: 

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“. 

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно. 

 

 

 

#проф. Илко Гетов #коронавирус #ваксини #имунитет #лекарство