Обратно към пълната версия на статията »

Цветанов: Ще бъде извънредно интересно да бъде показан публично договорът с Газпром

Цветанов: Ще бъде извънредно интересно да бъде показан публично договорът с Газпром
A A+ A++ A

Ще бъде много интересно да бъде огласен публично договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „Газпром“. Първото, което ще направим в следващия парламент е анкетна комисия за действията на правителството и уронването на престижа на нацията в евро-атлантическите среди, заради поети ангажименти пред руската страна. Ще запитаме: има ли лица от българското правителство, които са провеждали тайни разговори с руски граждани от забранителния списък на ЕК? Добре е също да се знае дали тези срещи са били документирани по надлежния ред и дали са били в защита на националния интерес.

Това заяви във видео интервю за „Студио Банкеръ“ председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

По думите му Борисов, Дончев и Петкова трябва да отговарят за прокарването на този газопровод.

„Подкрепям Христо Казанджиев, който каза, че ще е извънредно интересно да бъде публично огласен договорът, който Теменужка Петкова е подписала с „Газпром“. „Турски поток“ е поредната възможност на корупционен натиск и корупционни действия“, каза Цветанов.

„Мога да дам пример, че сме на първо място по непрозрачно разходване на публични средства. В момента има много механизми, които се създадоха със заобикаляне на Закона за обществените поръчки, със създаването на държавни предприятия финансирани от бюджета и възлагане на определени подбрани фирми, което винаги показва един огромен дефицит както в качеството на изпълнението, така и възможност за корупционни схеми.

В тази посока премиерът и управляващите живеят в един виртуален свят, но реалността е съвсем различна. Нека да се позоваваме на тези критерии и стандарти, които са заложени от развитите демокрации и начинът, по който се дават оценките“, призова Цветан Цветанов.

Той заяви, че населението не е достатъчно информирано от действията на правителството в условията на пандемия. Министърът на здравеопазването се старае всячески да балансира между политическите решения и това, което дават лекарските съсловия, защото те са много по-ясни и кореспондиращи с това, което се приложи в Западна Европа.

„Проф. Михаил Константинов има своите заслуги за провеждането на избори в България през последните 20 години. Съвсем нормално е да защитава това, което е наложил като някакъв стандарт. В дигиталното общество, в което живеем трябва допълнително да се създадат гаранции с възможни платформи за честност на изборите. Възможността да се направи това нещо е действително да има публичност на всички протоколи, когато бъдат подписани в съответните секционни комисии. Ако няма тази прозрачност ще остане усещането за възможност за манипулиране на изборния процес.

Сегашното статукво са политически формации, които искат да се възпроизведат отново в следващия парламент и да ограничат възможността за извънпарламентарните партии, които припокриват обществените настроения за промяна и прозрачност в управлението“, добави председателят на Републиканци.

Цветанов заяви, че е нормално статуквото, към което принадлежи и проф. Михаил Константинов да гарантира, че изборите са честни.

#Цветан Цветанов #Газпром