Обратно към пълната версия на статията »

Пандемията в развитие: Москва отпуска мерките, негативен PCR за влизане в редица държави

Пандемията в развитие: Москва отпуска мерките, негативен PCR за влизане в редица държави
A A+ A++ A

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация, че от днес сръбските гранични власти не изискват PCR тест от влизащите в страната български граждани.

Ограниченията за влизане отпадат също за влизащите от Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, обявиха от външното ни министерство. 

Сърбия въведе задължителен отрицателен резултат от изследване с PCR на 20 декември. Там към момента заразените са 366 191 души. Починали са 3664 души, а са се излекували 31 536.

Около 110 хил. души са се записали за ваксиниране против коронавирус през първите два дни от началото на работата на специализирания сайт. Половината от записалите се граждани са от Белград, а 30% са написали, че искат да се имунизират с която и да е ваксина, предаде bTV. В Сърбия за употреба са разрешени пет ваксини - американските на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", британската на "Оксфорд"/"АстраЗенека", руската "Спутник V" и китайската "Синовак".

Екип на СЗО проучва възникването на вируса в Ухан

Международни експерти на Световната здравна организация пристигнаха в Китай, за да разследват как е възникнал коронавирусът. Очакваше се екипът да започне своето проучване в Ухан в началото на януари, но Пекин забави разрешението за влизане в страната.

Чуждестранните специалисти ще работят заедно с китайски учени, но първо ще бъдат поставени под карантина за срок от две седмици. Делегацията е от 10 експерти от различни държави, съобщи bTV.

Съединените щати ще признават от влизащите граждани тестове за Covid-19, одобрени от държавата на заминаване, съобщават от Външното ни министерство.

От 26 януари Вашингтон изисква от всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът го е преболедувал и се е възстановил.

Сега е уточнено, че авиокомпаниите ще приемат резултата от всеки вид тест, одобрен от държавата на заминаване.

Ако полетът до Съединените щати е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди заминаването.

Ако полетът е с едно или повече прекачвания (нито едно от които не е с престой, по дълъг от 24 часа) и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.

Турция започва имунизации с китайски препарат

Турция започва имунизации с китайския препарат на „Синовак“. Първи ще са бъдат ваксинирани медиците и хората над 65-годишна възраст. Здравният министър бе първият, на когото поставиха ваксината часове, след като турската агенция по лекарствата я разреши.

Първата пратка от тази ваксина пристигна в края на декември, но Турция проведе собствени изпитания на препарата преди да бъде дадено одобрение за използването му. Страната преговаря за доставки и на руската ваксина, както и на тази на „Pfizer“ и „BioNTech“. Турция бе тежко засегната от пандемията. Около 23 хиляди души починаха. Все още в сила е вечерен час през седмицата и пълно затваряне през почивните дни.

Папа Франциск и бившият папа Бенедикт са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус, съобщи в четвъртък Ватикан, предаде Ройтерс.

84-годишният папа и 93-годишният бивш папа бяха инжектирани като част от програмата за ваксинация на Ватикана, която започна в сряда.

И двамата са уязвими към заразяване с коронавируса поради тяхната възраст, посочва Ройтерс и отбеляза, че папа Франциск е може би по-изложен на риск, тъй като част от единия му бял дроб е отстранена след заболяване, когато е бил младеж в родната си Аржентина.

Бившият папа Бенедикт страда и от редица заболявания, свързани със старостта, като артрит.

Във Ватикана има по-малко от 30 случая на коронавирус, повечето от които сред швейцарската гвардия, която живее в общи казарми.

През миналия уикенд папа Франциск каза, че всеки трябва да бъде ваксиниран.

"Това е етичен избор, защото излагане на риск здравето и живота си, но и живота на другите“, каза той пред италианската телевизия Canale 5.

Кметът на Москва Сергей Собянин отмени въведеното през октомври миналата година дистанционното обучение за учениците от 6 до 11 клас. Присъствените занятия се възобновяват на 18 януари. 

Срегей Собянин заяви , че решението за отмяната на дистанционното обучение е било много трудно, защото, по думите му, епидемичната обстановка в Москва остава неопределена.

От една страна, след новогодишните празници се наблюдава спад на заболеваемостта. От друга, броят на хоспитализациите не е намалял. В момента в столичните болница има около 13 000 диагностицирани с Covid-19 пациенти – толкова, колкото и преди празниците.

Междувременно в Москва бяха открити допълнителни 30 пункта за имунизация. Така общият им брой достигна 100.

Президентът Владимир Путин вчера разпореди на правителството да започне на 18 януари мащабна имунизация на цялото население в Русия.

#коронавирус