Обратно към пълната версия на статията »

Развръзка след повече от 20 години: Либийските мъчители осъдени да платят 500 000 лв. на наша медсестра

Развръзка след повече от 20 години: Либийските мъчители осъдени да платят 500 000 лв. на наша медсестра
A A+ A++ A

Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което медицинската сестра Нася Ненова заведе срещу мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия. По този начин остава в сила решението на Апелативния съд София, с което либийските граждани са осъдени да платят 500 000 лева обезщетения на Ненова, съобщи БНТ.

Според върховните съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали правилно законодателството на Либия при преценката на решението си. В казуса няма съществен правен проблем, който да налага произнасяне на ВКС. Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия предвижда, че когато няколко лица са отговорни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обхваща както имуществени, така и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили поради прегрешение по отношение свободата на трето лице, честта му, репутацията му, социалното му положение или финансовия му статус.

Освен това по делото детайлно е установено на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова. Била е държана при унизителни условия и това е установено и от Комитета по правата на човека.

Припомняме, че Нася Ненова заедно с още четири български медицински сестри и един палестински лекар бяха арестувани в Триполи през 1999 г. Те бяха обвинени, че са заразили със СПИН 400 деца, както и в заговор срещу Джамахирията. Първоначално бяха осъдени на смърт, а през 2007 г. Висшият съдебен съвет на Джамахирията замени смъртните им присъди с доживотен затвор. Последва разрешение наказанията да бъдат изтърпени в България. Шестимата осъдени бяха върнати в София, където президентът - тогава Георги Първанов, ги помилва.

#Либия