Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев към параолимпийците: Вие сте пример за България!

Плевнелиев към параолимпийците: Вие сте пример за България!
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българските спортисти, които се завърнаха от Параолимпийските игри в Лондон с два сребърни и един бронзов медал. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

С два сребърни и един бронзов медал се завърнаха българските параолимпийски спортисти от XIV Олимпийски игри за хора с увреждания в британската столица, посрещнати в петък от президента Росен Плевнелиев.

За 14-и път бяха проведени Параолимпийските игри в Лондон от 29 август до 9 септември, като България беше представена от осем български спортисти. За България медали донесоха Стела Енева, която спечели два сребърни медала – в тласкане на гюле и в хвърляне на диск, и Радослав Златанов, който взе бронз в скока на дължина.

До този момент българските параолимпийци са донесли на страната общо 4 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала от Параолимпийски игри.

„Вие служите за пример на обществото ни и чрез силната си воля и непреклонен дух доказахте пред себе си и пред цяла България, че няма невъзможни и непостижими неща. С цената на много труд вие доказахте, че българските атлети имат място на почетната стълбичка“, каза президентът Плевнелиев.

По време на срещата българският президент Росен Плевнелиев говори за необходимостта от строителството на нови спортни бази в училищата, както и рехабилитацията на съществуващите спортни съоръжения, които да бъдат съобразени с нуждите на спортистите с увреждания.

Според него трябва да се работи за подобряване на условията и за разширяване на възможностите за спорт на хората с увреждания.

„Успехите на българските параолимпийци  са предпоставка за популяризирането на елитния спорт и за привличането на повече млади хора с увреждания към масовия спорт“, каза той.

„Необходимо е обаче да се подобрят условията в спортните училища и да се създадат повече възможности за подбор на талантливите спортисти с увреждания“, добави още държавният глава.

Министър Свилен Нейков подчерта, че продължава реализацията на инвестиционната програма на институцията за рехабилитацията на спортната база на 14 училища в страната.

„Министерството е готово да посрещне всички нужди на параолимпийците, свързани с тяхната подготовка“, допълни спортният министър, който също поздрави българските атлети.

Президентът Росен Плевнелиев се ангажира пред спортистите да ги подкрепя лично в участията им в предстоящи състезания, както и редовно да се среща с тях в президентската институция.

По време на срещата акцент беше поставен и върху това, че за първи път в Лондон българските обществени медии отразиха участието на българските параолимпийци.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов и треньорите на българските атлети.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #параолимпийски игри #параолимпийци #медали #Лондон 2012 #Олимпиадата в Лондон #Свилен Нейков #министър на спорта