Обратно към пълната версия на статията »

След пороите: Още наводнени села и прекъснати пътища

След пороите: Още наводнени села и прекъснати пътища
A A+ A++ A

Продължава сложната обстановка в Бургаско след проливните дъждове в региона. Вчера в много части от областта се изляха над 100 литра на квадратен метър. Все още има залети от вода пътища.

В Смолянско също има десетки пътища, прекъснати от свлачища. Обстановката там започва да се нормализира.

Пътят Гоце Делчев - Банско отново е затворен заради подкопани основи.

Обстановката в Бургаско постепенно започва да се нормализира. Критично е все още в село Дебелт. Там водата на река Средецка се покачила рязко около 17:00 часа във вторник вечерта. Залят е пътят Бургас-Средец. Под водата останали десет коли.

„Наложи се да ги издърпваме с техника. Но има и още автомобили, които чакат. Хората бяха изкарани от колите, прибраха се”, обясни кметът на Дебелт Ангел Ников

Наводнени били дворове и приземни етажи на къщи в най-ниската част на селото.

„Хората са евакуирани при роднини, при близки, няма хора в самите къщи”, обясни кметът.

Очаква се водата да се оттече до 48 часа.

Същевременно преливане на река Велека затвори пътя Ахтопол-Синеморец

Тежка е обстановката и в Смолянско. Част от пътищата в района са блокирани от свлачища. Няколко семейства останаха без дом.

Остава в сила частичното бедствено положение в общините Мадан и Доспат.

В Смолян късно снощи река Черна скъса част от подпорната стена в квартал „Райково” и в момента целият район е отцепен. Има опасност водата да подкопае пътя и да повлече близките къщи.

11 души бяха спасени живи от отломките на срутилата се къща. Постройката, върху която се свлякоха тонове пръст и камъни, може напълно да рухне всеки момент. Къщата се обитава от 3 семейства. Общината им предложи да ги настани временно в апартаменти от резервния фонд, но те отказаха.

„Ще бъдат осигурени материали от първа необходимост, с които да отремонтират временно жилището”, заяви Мариана Цекова, зам.-кмет на община Смолян. В града е организирана и дарителска кампания за пострадалото семейство, което сега се нуждае от дрехи за децата.С щетите от бедствието се борят днес в смолянското село Момчиловци. Тежка техника отпушва водостоците и отклонява вода от пътните артерии, които бяха залети.

В Мадан свлачище затрупа лек автомобил. Шофьорът се спаси по чудо. На няколко места пропадна пътят за Мугла. А срутилата се скална маса го затвори напълно.

След бедствието в Смолянско най-големи са пораженията по инфраструктурата.

Подкопаване на основите на пътя Гоце Делчев - Банско наложи той да бъде затворен отново. Вчера кал и камъни препречиха пътя за часове. Започва спешен ремонт. Вече са демонтирани и мантинелите. Едното платно е затворено. Автомобилите и камионите минават през другото. Очаква се екипи на АПИ да работят целия ден. 

Тази сутрин започна огледът на щетите в Хаджидимово, където придошлата река Места скъса дига и заля къщи в един от кварталите на града. Според хората в "Трети квартал", има опасност къщите им да рухнат тъй като основите са компрометирани. Водите вчера са придошли внезапно и са заляли приземните етажи на по-ниската част на квартала. Наложила се и евакуация на част от жителите.

"Затова е виновна държавата – определени министерства, които не възстановиха дигата и в момента дигата е нарушена на 5-6 места нагоре по реката", заяви зам.-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов.

Остава усложнена и пътната обстановка. Заради тежкия снеговалеж все още е затворен и проходът „Петрохан”. Екипи на пътноподдържащата фирма, Горското стопанство и „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават разчистването на падналите и пречупени дървета и клони.

На участъци, които вчера са били разчистени през нощта отново са паднали дървета. Четири багера и три товарача подпомагат екипите, които работят при изключително тежки условия. Въпреки че по трасето не се пътува настилката се обработва, за да не се заледи от ниските температури и след това почистването на пътя да бъде много по-трудно.

До възстановяване на преминаването през „Петрохан“ шофьорите могат да използват като алтернативни маршрути път Е-79 Монтана - Мездра и от там през Искърското дефиле или по АМ „Хемус“ до София и обратно.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Всички областни пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките

Продължава отводняването на къщите в софийското село Мировяне. Там пострадаха около 30 жилища. През вчерашния ден екипи на Гражданска защита бяха на място. Хората, чиито къщи се наводниха, бяха настанени в общински жилища или при близки, докато опасността премине.

Общинските власти се надяват нивата на придошлите реки да спадне. Все още не е обявено бедствено положение в нито едно населено място от Столичната община.

Продължава отводняването и на едно от най-засегнатите от пороите костинбродски села - Петърч.  От местната управа обясниха, че нивото на река „Блато” е започнало да се понижава. Все още обаче не може да започне изпомпването на водата от всички дворове.  Броят на засегнатите домакинства в селото надвишава сто. За да се избегне ново бедствие, от кметството в Петърч са решили да повдигнат терена около вече наводнените къщи. 

А от днес пострадалите при наводненията могат да подават заявления към Агенцията за социално подпомагане за отпускане на еднократна помощ от 375 лева.

Служители от дирекциите „Социално подпомагане” ще се включат по места в сформираните от общините комисии за оглед и оценка на нанесените щети. И ще предоставят декларации на пострадалите. Право на помощ имат хора, имащи на свое име едно жилище, пострадало от наводненията, или имащи право да ползват такова.

#наводнение