Откриха в река във Флорида ламантин с надпис "Тръмп" на гърба (ВИДЕО)

13 януари 2021, сряда / 16:50;
Откриха в река във Флорида ламантин с надпис "Тръмп" на гърба (ВИДЕО)

Американските власти започнаха разследване след откриването на ламантин с надпис "Тръмп" на гърба си.

Морският бозайник е забелязан в неделя в река Хомосаса във Флорида, като върху тялото му е фамилията на американския президент.

Длъжностни лица казаха на агенция AP, че животното не изглежда сериозно ранено и думата е била остъргана върху растящите по кожата му водорасли.

Но видео от западноиндийската ламантина доведе до обществен резонанс.

Ламантите, наречени „морски крави“, са защитени от американското законодателство и всеки, който е признат за виновен за тормоза им, е изправен до една година затвор и глоба от 50 000 долара (37 000 британски лири).

Изображенията на животното бяха споделени за първи път от местния вестник Citrus County Chronical и бяха широко разпространени в социалните медии.

Разследването на инцидента се ръководи от Американската служба за риба и дива природа (USFWS).

"Ясно е, че който е наранил този беззащитен, нежен гигант, е способен да извърши тежко насилие и трябва да бъде задържан незабавно".

Ламантина е голям, бавно движещ се бозайник, който се е превърнал в неофициален талисман за Флорида. В момента има около 6300 в щата, според USFWS.

Обикновено те се събират в по-топлите води около щата през зимата, когато температурите спадат.

Броят им обаче е намалял през последните години поради загуба на местообитания, цъфтеж на водорасли и удари от бързо движещи се лодки.

Те също са уязвими на нападения от хора, докато се събират в плитките води на местните реки и канали.