Обратно към пълната версия на статията »

Пращат Питагоровата теорема от 9. в 6. клас

Пращат Питагоровата теорема от 9. в 6. клас
Питагоровата теорема вече ще се изучава в 6. клас вместо в 9. Графика: Уикипедия
A A+ A++ A

Питагоровата теорема да се изучава в шести, а не в девети клас, предвиждат проектите на новите програми по математика, съобщи при представянето им зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

В същото време в първи клас ще се учат теми от втори клас, обяви още Дамянова.

Тя мотивира промените, че в другите европейски страни Питагоровата теорема не се учи в девети клас и нашите ученици се затрудняват със задачите с нея, когато участват в международното изследване PISA, цитирана от БТА.

В шести клас теоремата ще се използва като илюстрация на действия със степени, без доказателства и единствено като умение за работа с формули, обясниха експерти.

Новите програми ще са доста по-олекотени, като в тях до 60% ще са новите знания и умения, а в някои от класовете те ще са около 51-52%, обясни Дамянова.

Останалите около 40 процента в учебните програми ще са за упражнения и този акцент ще присъства във всички нови учебни програми по различните предмети, уточни тя.

Предвижда се преструктуриране на учебното съдържание за първи и втори клас по математика чрез включването на темата „Числата 10, 20, 30, ... 100. Събиране и изваждане с тях“ в първи вместо във втори клас, за да има повече часове за упражнения с таблицата за умножение и деление във втори клас.

В новите учебни програми по математика от първи до четвърти клас се предвижда геометричните знания да се интегрират в аритметичните знания, които ще са и водещи.
Заложено е учениците да работят целенасочено с таблици, с диаграми и схеми.

От пети до седми клас отпада изучаването на параметричните уравнения и неравенства в цялостния курс на обучение по предмета в задължителната подготовка. Между пети и седми клас отпада също и темата за свойствата на трапеца.

Новите учебни програми ще влязат в училище с новия Закон за предучилищното и училищното образование, който сега се обсъжда в парламентарната образователна комисия, обяви зам.-министър Дамянова.

По тях ще бъдат написани и новите учебници, като най-реалистичният срок е първите от тях да са готови за учебната 2014/2015 година – за първи, пети и осми клас.

#Милена Дамянова #математика #учебници #училище #образование #средно образование #основно образование #PISA #Министерство на образованието