Мариус Куркински: Народът ни преживя много по тежки неща от пандемията, която се ползва за прикриване на злини

12 януари 2021, вторник / 09:44;
Мариус Куркински: Народът ни преживя много по тежки неща от пандемията, която се ползва за прикриване на злини

Пандемията се оказа удобна, за да се прикрият много по-големи злини, извършени с хората още от началото на прехода, които нанесоха поражения върху поколения българи. Ние и без тази криза бяхме приключили с много неща в себе си, като свободата и вярата. Това каза в интервю за предаването на Дарик "Реактивно“ актьорът и режисьор Мариус Куркински.

Според него причината да загубим свободата и вярата си не е в една подобна криза като тази, а е в начина, по който сме съществували преди тя да се появи.

Той смята, че хората на хората на изкуството не бива да говорят в момента за своите проблеми, защото други са в много по-тежко състояние в момента – като лекарите и определени обществени прослойки, които наистина страдат много.

На нас като народ ни се случиха много по-страшни неща

Това не е първата толкова лоша година за нас. Ние живеем в криза вече близо три десетилетия, а и още назад, почти през целия век, каза в интервюто си Мариус Куркински.

"Не бива да се прекалява с това, като че ли това е най-страшното нещо, което ни се е случвало. На нас като народ ни се случиха много по-страшни неща през изминалите години и сега като че ли тази пандемия е много удобна, за да се прикрият какви ли не много по-големи злини, които са извършени с нашето общество и с хората още от началото на т.нар. преход. За който въобще не искам да говоря и да си спомням. Нито пък за тези първи години след него – там също се случиха доста критични ситуации, които нанесоха поражения върху поколения българи", допълни актьорът.

Причината да загубим свободата си не е в една подобна криза като тази, а е в начина, по който съществувахме преди тя да се появи. "Ние без тази криза бяхме вече приключили с много неща – и със свободата и с вярата. Това категорично беше приключено. Беше демонстриран този начин на живеене преди пандемията много агресивно", каза Мариус Куркински. По думите му това е било потребителското живеене без ценности, с разбиване на семейството и най-вече на вярата.

Хората на изкуството трябва да замълчим пред страданието на другите

Артистите и останалите хора на изкуството не бива да говорят в момента за своите проблеми, защото други хора са в много по-тежко състояние, като лекари и обществени прослойки, които наистина страдат много, смята още той.

"Апелирам винаги към хората на изкуството да не се обясняват, да не се оплакват публично. Защото ако има нещо, което трябва да се свърши и изпълни в професията или изкуството няма кой да те спре да го направиш. Така че ние в случая трябва да замълчим малко пред дейността и пред страданието на други хора", каза Мариус Куркински.

Актьорите трябва да се предпазват от суетата в тяхната работа, да не се превъзнасят и да не да се фукат с нея. Това е посланието на песента "Черни очила“, която Мариус Куркински изпълнява заедно с Боро Първи.

"Все пак да имаме този рефлекс, че ние сме едни хора, които просто си вършат работата, а не някакви звезди или някакъв криворазбран творчески елит и т.н. Не - това е нещо, което когато дойде и те сполети, ти го споделяш, заставаш зад него и толкоз. Както е било при мен винаги в театъра", поясни актьорът и режисьор.

На 13 януари във Варна Мариус Куркински ще играе своя сборен моноспектакъл "Мариус на 50“. "Той вече стана на 51, аз може би до 60 ще го играя както е тръгнало", каза той с усмивка и добави, че в края на месеца на 27 и 28 януари ще постави моноспектакъла си и в Русе.

Мариус Куркински е режисьор на спектакъла "Двубой“ по Иван Вазов, по който вече репетира с младите актьори на Народния театър.

"Сега ми предстои едно затваряне в театъра – ще видим как се репетира с маски, на разстояние, но прецених, че ще опитам да репетирам и да не се крия, стига вече", каза той.