Обратно към пълната версия на статията »

Посланик Мустафа коментира щурма на Капитолия

Посланик Мустафа коментира щурма на Капитолия
A A+ A++ A

Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация. Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа по повод случилото се в САЩ през последните дни.

„Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация. Мирният преход във властта, посредством честни избори, е в сърцето на тази демокрация“, заяви Мустафа и подчерта, че шести януари беше мрачен ден за Съединените щати.

Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашия демократичен процес. Това беше погрешно и не показва това, което сме. Присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия. Свободата на словото и правото на сдружение са изключително важни и ние продължаваме да подкрепяме мирните протести като ключов принцип на демократично изразяване“, категорична е тя.

По думите ѝ посегателството „храма на демокрацията“ – сградата на Капитолия в САЩ, е било предотвратено и тези, които са участвали в този криминален акт, ще бъдат преследвани от закона. „Нашите законодатели се върнаха веднага на работа и потвърдиха резултатите от демократичните ни избори. Президентът Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент Байдън. Демокрацията надделя“, посочи Херо Мустафа. Тя благодари и на българите за подкрепата.

Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация. Тези от нас, които вярват в демокрацията – в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават“, завърши Херо Мустафа.

#Херо Мустафа