Обратно към пълната версия на статията »

Терзийски: 3 000 души на съд за неспазване на мерките

Терзийски: 3 000 души на съд за неспазване на мерките
A A+ A++ A

Над 600 проверки са извършени от МВР по Коледа и Нова година в цялата страна. По време на тях са констатирани около 30 нарушения. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в сутрешния блок на БТВ.  Една от последните проверки била на заведение, което се намира на Околовръстния път в София. По думите на Терзийски, оперативните дейности продължили цяла седмица. 

"Те бяха предприели сериозни мерки, за да не бъдат хванати - имаше втори вход, през който се влизаше с парола, заключваше се, допускаха се само позвати лица", разказва той. В крайна сметка, при акцията били заловени 67 лица, намиращи се в нелегално работещото заведение. 

По думите на министъра от март месец насам органите на реда са съставили над 27 000 акта за нарушения на Закона за здравето. 21 000 от тях са за неносене на маски на обществени места. За нарушаване на противоепидемичните мерки са образувани 3 270 досъдебни производства, като до момента има близо 700 присъди. Десетина от тях са за попълване на декларации с невярно съдържание през времето, в което имаше контролно-пропусквателен режим за влизане в големите градове. 

Терзийски коментира и данните за 2020 година, според които се понижава всякакъв вид престъпрност. Общата престъпност е спаднала с 15%, убийствата  - с над 60, кражбите  - с 11, а телефонните измами - с 80. 

Четирима полицейски служители са били наказани заради сигнали за превишаване на правомощията им по време на протестите, стана ясно още в сутрешния блок. Един от тях е висш служител, който е с едно от най-тежките дисциплинарни наказания - недопускане до конкурс за израстване в категория или в степен. Всички те са се сдобили с черна точка заради нарушаване на разпоредбите за използване на помощни средства и физическа сила. Започнало е дисциплинарно производство по случая с журналиста Димитър Кенаров. 

Министърът на вътрешните работи съобщи и че около 20% от полицаите ще се ваксинират срещу коронавирус. Те са основно служители на Пътна, Охранителна и Криминална полиция. Приоритетно е ваксинирането на служителите от МВР болница, където вече са поставени 58 първи ваксини

#Терзийски #Терзийски