Обратно към пълната версия на статията »

Днес отварят училища и детски градини, но при нужда отново ще минат онлайн (ОБНОВЕНА)

Днес отварят училища и детски градини, но при нужда отново ще минат онлайн (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Музеи и галерии отварят врати днес. Те ще могат да работят при запълнен 30% от капацитета си. Навсякъде посетителите трябва да носят маски и спазват дистанция от поне метър и половина.

Не всички галерии обаче са съгласни да работят при подобни условия. Според тях онлайн продажбите в момента са по-изгодни.

В Националния исторически музей вече са готови с нова експозиция.

От днес училищата отварят врати за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Възстановява се присъственият процес и в детските градини и яслите. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 12 януари.

„При необходимост сме готови във всеки един момент отново да се премине към дистанционно обучение“, каза зам.-образователният министър Таня Михайлова в ефира на bTV. Тя отбеляза, че според последните проучвания на МОН учениците до 11 години не представляват риск за възрастните. По думите ѝ в училище рискът е контролиран.

Михайлова посочи, че след 18 януари най-вероятно ще бъде разглеждан и въпросът кога по-големите ученици ще се върнат в училище. Към момента обаче няма как да бъде посочена конкретна дата.

Според нея дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и ролята на учителя.

Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата“, каза Михайлова като подчерта, че това ще даде отражение след години.

„В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях“, коментира Таня Михайлова.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса, информира зам.-образователният министър. Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

 

Решението на властите за частично възобновяване на присъствените занятия в учебните заведения  се възприема положително в семейството на Мария Ангелова - майка на ученици в първи, трети и пети клас в столичното 56-то средно училище в квартал "Люлин":

"Решението е изцяло в полза на децата, тъй като особено на първокласниците им е изключително трудно да свикнат с електронното обучение. Много трудно се съчетава първокласникът с работата от вкъщи. Много малко хора могат да си позволят да стопят вкъщи месеци наред и донякъде ми се струва оправдано отварянето на училищата за най-малките ученици. По-големите се справят добре и сами, вкъщи имам предвид."

Явор в първи и Снежана в трети клас вече нямат търпение да видят съучениците и учителите си:

"Предпочитам да ход на училище. защото там ми е по-интересно и мога повече да се забавлявам."

"И аз предпочитам да хода на училище, защото там учим повече и се забавлявахме малко повече."

Петокласникът Калин обаче остава да се учи от вкъщи дистанционно поне още една седмица:

"Не ми е трудно, обаче ми е скучно."

Заради притеснения, свързани с коронавируса обаче, не всички родители ще пратят децата си на училище, детска градина или ясла.

Николай Хамов, баща на ученици във втори и седми клас и на дете в предучилищна възраст:

"До  4-и януари не е възможно да спадне достатъчно разпространението на епидемията в обществото дотолкова, че да стане безопасно да се ходи на училище."

От своя страна директори на училища коментираха пред "Хоризонт", че осигуряването на безопасна присъствена учебна среда в момента е улеснено заради факта, че в клас днес се връща само една трета от учениците.

В Смолян всички детски учебни заведения са готови да посрещнат децата, уточни за БНР Мария Семерджиева, директор на Регионалното управление по образование в Смолян:

"Дезинфекцирани са училищата, сградите вече се стоплят, работят парните инсталации, за да ги посрещнем на топло децата, така че имаме готовност да проведем нормален учебен ден".

Училищата и детски градини в Ямбол са в готовност да започнат занятия при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщават от общинската администрация.

По данни от директорите на учебните заведения заболеваемостта сред учителите през декември е намаляла спрямо месеците октомври и ноември.

През почивните дни е направена цялостна дезинфекция на стаите, спалните и санитарните помещения на учебните сгради. Ще се извършва и строг сутрешен филтър, като няма да се допускат деца и ученици с повишена температура.

Над 3 хиляди са учениците от 1-ви до 4-ти клас в Силистренско, които от днес се връщат в класните стаи. Редовни занимания ще имат и 92 деца в подготвителните класове към училищата.

Училищната общност е за присъственото обучение, коментира директорът на силистренското средно училище „Никола Вапцаров” Калоян Нейков.

„При 1-ви и 2-ри клас там по никакъв начин дистанционната електронна среда не може да замени присъствената и страховете ми за тази година са точно там, че ще трябва много да наваксваме и изобщо ще можем ли да наваксаме“.

В подкрепа на казаното от него е и мнението и на родители и на ученици:

„Трудно ми беше да съчетая учебния процес с работата“.

„Искам да се върна в училище, защото там ми е много хубаво с децата, да си играем с тях и да учим заедно“.                       

Само за 18 деца в начален етап родителите са поискали индивидуално обучение от разстояние в електронна среда, по здравословни причини, съобщават от Инспектората по образование.