Обратно към пълната версия на статията »

Родители с подписка - над 700 молби за онлайн обучение

Родители с подписка - над 700 молби за онлайн обучение
A A+ A++ A

Над 700 молби за онлайн обучение и след Нова година са получени до момента в образователното министерство. Поводът е, че от 4 януари се възобновява присъственото обучение за учениците от 1 до 4 клас, при спазване на досегашните мерки.

Всички училища вече са готови да посрещнат учениците. За 704 деца обаче обучението ще продължи електронно. В много от случаите желанието да се учи от вкъщи е, защото децата живеят или контактуват често с възрастни роднини. Декларацията се изпраща до директорите. Това ще може да се случва и след 4 януари, като те влизат в сила пет работни дни след подаването. Паралелно с това учители са направили и подписка с искане обучението да продължи електронно.

Николай Хамов има три деца. Двете му дъщери са ученички, а синът му е в детска градина. Родителят е подал декларации за електронно обучение, защото не вярва, че в училищата е безопасно и очаква заради празниците броят на заразените да се увеличи.

„Все още нямаме заразен в семейството. Аз и жена ми сме на години и сме се изолирали. До края на годината децата ще бъдат на дистанционно обучение, като това може да се ограничи, ако междувременно се ваксинираме”, сподели Хамов.

От заразяване се притесняват и много учители. Затова в 125-о училище в София учениците ще носят маски по време на час.

„Създали сме организация в часовете децата да са с маски. В междучасието ще се отварят прозорците, за да се проветрява и тогава те могат да свалят предпазните средства, да закусят и да си починат”, обясни директорът на учебното заведение Венелина Николова.

В училището заявленията за електронно обучение са близо 30, а учениците в начален етап 660. Учебните часове за децата, които ще учат от вкъщи, ще са преди тези на учениците в клас. За тях ще се плаща допълнително на учителите.

В 51 училище 14 родители са подали заявление за електронно обучение. Децата им ще учат едновременно с тези в клас, защото училището е сред малкото, в което са инсталирани камери в стаите. Въпреки мерките, и там има учители, които предпочитат да преподават изцяло  електронно.

„Те ще си пуснат отпуск, а ние ще търсим техни заместници. Преподавателите, които се страхуват, обаче не са толкова много. От 80 са трима или четирима”, поясни директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров.

„Има класове, в които учителите настояват и децата са с маски. Там сме се разбрали, където децата са с маски, да излизат по-често навън, да си вземат въздух и да се проветри добре класната стая”, добави Александров.

„Да се отворят училищата без да се носят маски, според мен, е малко или много престъпление и към учителите, и към другите родители”, подчертава Николай Хамов.

От Министерството на образованието са категорични, че най-малките ученици ще се върнат в клас от 4 януари. На база на това как премине първата седмица ще се обсъди кога учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в учебните заведения.

 

#МОН