Обратно към пълната версия на статията »

Пандемията в развитие: Частичен локдаун в Турция, Индия надхвърли прага от 10 милиона заразявани (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Частичен локдаун в Турция, Индия надхвърли прага от 10 милиона заразявани (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Докато по-голямата част от света все още се бори с голям брой заразени, огромният Китай съобщава двуцифренни данни и усилено работи върху своя ваксина срещу COVID-19.

„В Китай животът си тече нормално. Там хората са по-дисциплинирани. Не само там, но и в другите по-развити страни в Азия се наблюдава едно контролирано и ниско ниво на разпространение на заразата. Не трябва да се забравя, че Китай вече има опит с такива пандемии“. Това заяви в студиото на „Събуди се“ по Нова председателят на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай Цън Цон.

Той добавя, че мерките в Китай се спазват далеч по-стриктно от тези в България. Там имало много солени глоби и полицията преследвала нарушителите.

„Този подход безспорно помага. Нужно е да го видят няколко души и останалите няма да го направят. Дисциплината на тази нация също помага доста. Носенето на маски, честа дезинфекция и спазването на дистанция е нещо, което азиатските страни правят и без пандемия“, добавя той.

Специалистът добавя, че Китай разработва 5 вида ваксини, като 4 от тях са на финалната права.

Фармацевтичните компании трябва да бъдат „много прозрачни“ за рисковете и ползите от ваксините в усилията за слагане на край на коронавирусната пандемия. За това призова пред АФП шефът на най-големия азиатски производител на лекарства.

„Такеда“, една от най-големите фармацевтични компании в света, не разработва своя собствена ваксина, но има договори с няколко фирми да транспортира техни препарати в Япония и също тества лечение на вируса.

„Трябва да управляваме ситуацията добре, да бъде много прозрачни и изключително възпитателни в начин, по който представяме продуктите“, заяви главният изпълнителен директор на „Такеда“ Кристоф Вебер.

„Лекарствата и ваксините никога не са перфектни. Винаги има някакви странични ефекти“, посочва Вебер, който стана част от компанията през 2014 г. и я оглави година по-късно след близо две десетилетия в британската „ГлаксоСмитКлайн“.

Все пак той е оптимист, че индустрията може да обясни рисковете и ползите.

„Недоверието към ваксините е силно, особено в някои страни, но много ваксини защитават срещу болести, с които хората никога не се срещат“, коментира Вебер. 

Турция въвежда нови противоепидемични мерки малко преди празниците. От 21 ч. на 31 декември до 5 ч. сутринта на 4 януари турските граждани няма да могат да излизат навън.

Това, обаче не важи за туристите. Те могат спокойно да се разхождат навсякъде и по всяко време, съобщи bTV. Музеи, ресторанти и кафенета са отворени, но в тях не може да се сяда, може само да се поръчва за вкъщи или навън.

В същото време в Съединените щати фармацевтичната компания Moderna започна разпространението на своята ваксина срещу COVID-19, предадоха световните агенции, цитирани от Нова телевизия.

В Съединените щати фармацевтичната компания "Модерна" започна разпространението на своята ваксина срещу Covid-19, предадоха световните агенции. 

Очаква се в неделния ден камионите да достигнат до повече от 3 хиляди 700 точки в Съединените щати. Това обяви генерал Гъстав Пърна, който ръководи операцията по разпространението на ваксините в страната. По думите му, първите 20 милиона дози от ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер-Бионтех" ще бъдат доставени на отделните щати до първата седмица на януари.

В изявлението си пред медиите, генералът се извини и за подадената грешна информация, че броят на доставяните дози от ваксината на "Пфайзер-Бионтех" през следващата седмица  ще е по-малък от предвидения.

Южна Корея регистрира рекордните близо 1100 нови случая на коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс.

Открито е ново огнище на епидемията в затвор в столицата Сеул, където били установени 185 заразени, уточнява БТА.

На фона на регистрираните над 1000 нови случая на коронавирус за пето поредно денонощие, южнокорейските власти са критикувани, че са затегнали ограничителните мерки прекалено късно, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че в началото на пандемията Южна Корея бе сочена като успешен пример в световен мащаб, след като бе възприела подход на бързо проследяване на контактите на заразените и масово тестване. За разлика от предишната вълна на епидемията в страната, която се отличаваше с няколко големи огнища, сега се наблюдават много клъстъри, което засилва безпокойствата, в условията на недостиг на легла в болниците.

За изминалите 24 часа в Южна Корея са били потвърдени 1097 нови случая на коронавирус, включително 25 привнесени от чужбина. Досегашният рекорд от 1076 регистрирани заразени датираше от сряда.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Южна Корея доближава 50 хиляди (49 665).

15 човека са починали през последното денонощие от усложнения, предизвикани вируса. Смъртните случаи в Южна Корея вече са общо 674, съобщи ТАСС.

Броят на пациентите с коронавирус, настанени в болница в тежко или в критично състояние, се е увеличил с трима до 278.

Индия надхвърли прага от 10 милиона заразявания с коронавирус, предадоха информационните агенции.

Здравното министерство съобщи, че през последното денонощие са регистрирани 27 022 нови заразявания, с което общият им брой става 10 004 893. Смъртните случаи са се увеличили с 338 и са общо 144 789.

През последните седмици обаче в Индия се наблюдава значително намаляване на броя както на новите заразявания, така и на починалите с коронавирус. От 14 декември страната отчита под 30 000 нови заразявания на ден, а от 12 декември - под 400 смъртни случая на ден.

Индия е втората страна в света след САЩ, надхвърлила 10 милиона заразени с коронавирус.

Нидерландското правителство забрани всички пътнически полети от Великобритания. Причината - в страната е открит първият случай на заразен с новия мутирал щам на коронавируса, който беше идентифициран в Обединеното кралство. Забраната влиза в сила в 7 часа тази сутрин българско времеи ще важи до 1 януари. 

От здравното министерство на Нидерландия посочиха, че новият щам е открит при проучване на случай в началото на месеца. Сега експертите проверяват как точно е станало заразяването и дали има други случаи, свързани с него.

Премиерът Марк Рюте поясни, че забраната на полетите се въвежда като предпазна мярка.

Французите, преболедували COVID-19, ще имат възможност да бъдат ваксинирани срещу това заболяване, но не по-рано от три месеца след появата на първите симптоми. Това се казва в актуализираните препоръки за ваксинация от Висшия комитет по здравеопазване (HAS) на Франция, откъси от които са цитирани в събота от вестник „Фигаро“, съобщава ТАСС.

Експертите отбелязват, че „наличните данни до момента не ни позволяват да разберем дали има някаква полза от ваксинацията на тези, които вече са се заразили с SARS-CoV-2“. От друга страна, след тримесечно проследяване, „няма значителни странични ефекти при ваксиниране на хора, които вече са имали COVID-19“.

"На този етап не е необходимо систематично да се ваксинират хора, които вече са преболедували симптоматичен COVID-19. Тези хора, обаче трябва да могат да се ваксинират, ако желаят, след консултация с лекар. В този случай изглежда за предпочитане да се спазва минимален период от три месеца от момента поява на симптоми ", се казва в документа.

В същото време комитетът не препоръчва да се разчита на данни от кръвни тестове за определяне на имунитет към болестта, тъй като "в момента е трудно да се определи имунологичен маркер, който да говори за защита срещу ТОРС-CoV-2". Учените също така силно препоръчват да се направи тест за коронавирус и да се изчака отрицателен резултат за всички, които искат да получат ваксина, но знаят, че наскоро са били в контакт с носител на болестта.

По-голямата част от французите обаче няма да могат да получат ваксината до пролетта на 2021 г. В актуализираните препоръки HAS потвърждава, че работниците и жителите на старчески домове и лекари, които са в контакт с пациенти с COVID-19, ще бъдат първите, които ще бъдат защитени от вируса. Организацията обаче отбелязва, че в някои случаи в ранните етапи ваксината може да бъде получена и от тези, които не са включени в списъка с приоритетни групи от населението, например хора с имунодефицитни състояния, кръвни заболявания или бъбречна недостатъчност. Те ще включват и хора с тризомия 21 (синдром на Даун), за които рискът от развитие на тежка форма на заболяването или дори смърт е особено висок.

Бременните жени все още не са приоритет за ваксинация, тъй като по подразбиране са били изключени от клинични изпитвания. Комитетът обаче е готов да актуализира препоръките за тях веднага щом станат налични съответни научни доказателства.

Френският премиер Жан Кастекс представи на изслушване в Народното събрание (долната камара на парламента на страната) стратегия за ваксинация на населението, според която първата фаза ще започне в края на декември. Той уточни, че през първата фаза (6-8 седмици) ще бъдат ваксинирани около 1 милион души, които са изложени на най-голям риск от заразяване с COVID-19. Втората фаза ще обхване още 14 милиона французи, а третата фаза за останалото население трябва да започне в края на пролетта.

Според Кастекс, досега властите са закупували ваксини от „Pfizer“ и „Moderna“, но в бъдеще страната може да закупи още поне две марки ваксини, ако бъдат успешно тествани и одобрени за употреба. Общо са поръчани около 200 милиона дози за 100 милиона души, като се вземе предвид факта, че всеки ще изисква две инжекции. Ваксинациите във Франция ще бъдат доброволни, хората ще получат възможност да се ваксинират у дома.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ваксинацията срещу коронавирус в страните от ЕС ще започне на 27-29 декември, но френските власти все още не са посочили конкретна дата. По-рано Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че ще вземе решение за ваксина, разработена от консорциум от „Pfizer“ и „BioNTech“ на 21 декември. На свой ред Европейската комисия обяви, че 2 дни след това ще може да разреши употребата на ваксината в страните от ЕС. 

Увеличава се доверието към ваксините срещу COVID-19 в Гърция. Ново проучване показва, че две трети от населението са съгласни да се имунизират.

Две трети от гърците са съгласни да се ваксинират, сочи проучване на общественото мнение, публикувано днес. Само за два месеца скептиците срещу ваксината са намалeли с 20%.

По отношение на необходимостта от ваксиниране 94% от анкетираните съобщават, че ваксината срещу COVID-19 е средство да се спаси човешки живот. Откриването на ваксината вдъхва оптимизъм сред гърците, като 39% са убедени, че тежките времена на пандемията отминават.

Повечето от анкетираните гърци съобщават, че се информират за ситуацията и оформят мнение от публикации в интернет и 37% от телевизионните медии.

При ваксиниране на 70% от населението рискът се намалява рязко, заяви професор Никос Сипсас от университета  в Атина. В последната седмица на декември започва ваксинирането на лекари в няколко болници в Атина, Солун и Патра. Премиерът Кириакос Мицотакис и съпругата му ще са сред първите ваксинирани.

#коронавирус #пандемия