Обратно към пълната версия на статията »

Родилка ще плаща пропадналия асансьор в „Майчин дом“

Родилка ще плаща пропадналия асансьор в „Майчин дом“
Една от бременните жени, пострадали от пропадането на асансьора в „Майчин дом“ през март, е осъдена да плати разноските по делото. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Една от бременните жени, пострадали от пропадането на асансьора в „Майчин дом“ през март, е осъдена да плати разноските по делото.

Въпросната родилка Лидия и останалите пътници са обявени за виновни за злополуката, съобщи bTV.

Лидия е бременна в седмия месец, когато отива в „Майчин дом“ с идеята да прецени дали да ражда там.

„Посещението ми беше точно с тази цел - да ми продадат услугата „избор на екип“. Те услугата не можаха да ми продадат, но ми счупиха двата крака“, разказва жената.

Лидия е с още над 20 жени, които служителите на болницата разделят на групи по шест. Акушерка, която се представя като Пепи, с 35 години стаж, им посочва на кой асансьор да се качат.

Но групите са две и в асансьора, заедно с Пепи, влизат девет бременни, акушерката и още поне двама души.

„Тя ни посочи асансьора, който не е за обикновения гражданин, и ние й се доверихме. Посочи ни с ръка. Това е доверие. Кой не вярва на човек в бяла престилка“, казва Лидия.

За нея и другите бременни от асансьора следващите месеци минават на легло, с по два счупени крака.

Междувременно се ражда и детето й, което тя не може да обгрижва. Лидия съди болницата и сервизната фирма за нанесени щети, но съдът отхвърля нейните аргументи и приема, че жените не са водени от никого, а на своя глава са се качили, по своя вина не са видели указателната табела за разрешеното тегло и са виновни за травмите си.

„Вината за моите болки и страдания са всъщност хората, които са се качили преди мен и са ми попречили да видя табелката, че асансьорът е за 6 души. Казаха ми, ако искам да търся отговорност, да я търся от другите бременни жени. Също така ние сме нанесли щета на болницата в размер на 80 000 лева за това, че сме им счупили техния асансьор“, обяснява жената.

Асансьорът пропада, защото е за шест души. Потегля въпреки претоварването, защото няма монтирано устройство, което да блокира машината в такава ситуация.

Според наредбата за асансьорите претоварващото устройство е задължително, но при условие, че асансьорът е произведен с него.

В този случай техническите експерти твърдят, че машината в „Майчин дом“ си е била законна, без предпазен механизъм.

#болница #асансьор #бременни #Лидия #дело #родилка #„Майчин дом“