Обратно към пълната версия на статията »

Препълнена Тунджа скъса изкуствена дига, населението се притеснява за наводнения

Препълнена Тунджа скъса изкуствена дига, населението се притеснява за наводнения
Община Видин
A A+ A++ A

Високите води на река Тунджа, край Ямбол, са прекъснали изкуствено изграден земен насип, предназначен да спира водата, докато трае ремонт на хидротехническо съоръжение. Изкуствената дига е скъсана и в момента Тунджа се движи по двата си ръкава, а не само през бетонираното корито, което минава през Ямбол, съобщава БНР.

Вдигането на нивото на реката в градския участък e притеснило жителите на Ямбол, постъпили са сигнали и за наводнени мазета в най-ниските части на града. Според областния управител на Ямбол Димитър Иванов не се налага обявяване на бедствено положение.

Няма да се обявява бедствено положение на територията на община Ямбол, тъй като река Тунджа сама си скъса дигата, която играеше защитна роля за ремонта на хидротехническото съоръжение и в момента водата се оттича по основното корито, което е около град Ямбол.

Няма опасност и за населените места по течението на реката след Ямбол, в посока Елхово. Повишеното ниво на Тунджа се дължи на обилните валежи през последните дни, а не на източването на язовири, категоричен е Димитър Иванов. 



#Тунджа #Ямбол #скъсана дига