Обратно към пълната версия на статията »

Римска пещ на 15 века изскочи при археологически разкопки край река Дунав

Римска пещ на 15 века изскочи при археологически разкопки край река Дунав
A A+ A++ A

Римска пещ на почти 1500 години откриха при строителни изкопи в Силистра. Според археолози това е най-голямата пещ за строителна керамика от римската епоха, откривана по нашите земи, съобщава БГНЕС.

Съоръжението е с напълно запазена горивна камера. Съхранена е и скарата, на която тухлите са изпичани по римски времена.

Пещта е на две нива. На долното ниво са двете горивни камери, в които е пален огъня, който затопля скарата. Над скарата е горната камера на пещта. Скарата има площ около 15 кв.м., каза археологът Кристиян Михайлов.

Тази пещ може да поеме около 10-15 опалвания и 10-15 продукции от тухли. Имайте предвид, че температурата, която се е развивала в нея е около 900 градуса, заяви от своя страна проф. Георги Атанасов.

Според специалистите технологията не се e различавала много от днешния начин за производство на тухли.

В дървени калъпи, както и сега се правят тухлите и кирпичите, оставят се на слънце, за да не залепнат. Топлият въздух е излизал от тези дупки от камерите с много голяма температура и пече тухлите, подчерта Атанасов.

В средата на VI век с тухлите са били строени римски сгради, оставили духа на епохата във времето.

Наблюдавайки размерите на тухлите, вглеждайки се внимателно в украсата им, не изключваме тази пещ да е произвеждала тухли за строителството на великолепния кастел на дунавския бряг на Юстиниан Велики, издигнат около 620-630 година, подчерта още Атанасов.

Съдбата на ценната находка ще бъде решена от Министерството на културата в края на месеца. 

#археологически разкопки