Обратно към пълната версия на статията »

Стефан Софиянски е зле с COVID-19, но не иска в болница! Плаща за лекар и сестра вкъщи

Стефан Софиянски е зле с COVID-19, но не иска в болница! Плаща за лекар и сестра вкъщи
A A+ A++ A

Бившият кмет на София Стефан Софиянски е поразен от Ковид-19, състоянието му не е добро, но той не е приет в болница, а се лекува в домашни условия, осигурявайки си лекар от ВМА и медицинска сестра за денонощно наблюдение. Съпругата на Софиянски - Алиса също е болна от коронавирус, твърди вестник Уикенд.

Стефан Софиянски бил диагностициран с Ковид-19 преди десетина дни. В първите дни заболяването при него и съпругата му протичало без симптоми, само със суха кашлица и загуба на обоняние.

Впоследствие обаче картината и при двамата се влошила драматично.69-годишният Софиянски не можел да диша и се наложило поставянето на кислородна маска в дома му. Уплашен за състоянието и живота му, близък доктор спешно организирал постъпването на бившия кмет във Военна болница. Оказало се обаче, че там места няма и че популярния политик трябва да бъде настанен в болнична стая с още дузина пациенти.„Спешно пробвахме да го настаним в Правителствена болница, където също има разкрито отделение за болни от коронавирус. Стефан обаче изненадващо отказа да влезе в болница въпреки критичното си състояние. Той беше на мнение, че може да пребори болестта и в домашни условия, без да се налага да заема болнично легло с връзки“, коментирал дългогодишен сподвижник на популярния политик.

Така първия етаж на семейната къща на Стефан Софиянски спешно бил преоборудван в полева болница, а негови приятели – лекари се редуват и до днес на смени, за да наблюдават състоянието му. Според близки до политика с неизменна усмивка, той вече е преживял най-тежката криза, но състоянието му все още е тревожно. Подобна е клиничната картина и при Алиса Софиянска.

„И двамата са над средната възраст и не е невъзможно да се появят усложнения. Вследствие на заболяването, Стефан е отслабнал с 10 кила и е кожа и кости“, е лаконичния коментар на медицинските лица.

Стефан Софиянски и съпругата му Алиса преживяват трудна година. Още през януари тъстът на бившия кмет на София Васил Божков си има проблеми с правосъдието. По-късно МВР арестува зетят на Софиянски – Антон Божков, но съдът го пусна под гаранция от 1 млн. лв.

Тази есен пък Ива Софиянска, дъщерята на бившия кмет и служебен премиер на България, бе свалена от екран от Нова тв, където водеше светско предаване през последните години. Трагичните събития в семейството на Стефан Софиянски се допълват и от постъпването на 97-годишната му майка Елена в болница в началото на 2020 г. Тогава достолепната дама падна на стълбите и дълго време се възстановяваше във ВМА.

#Стефан Софиянски #коронавирус