Обратно към пълната версия на статията »

Как европейците се подготвят за Коледа и Нова година в условия на пандемия

Как европейците се подготвят за Коледа и Нова година в условия на пандемия
A A+ A++ A

От месеци ограниченията за коронавирус диктуват къде милиони европейци могат да пътуват и кого могат да видят, когато стигнат там.

Така че с наближаването на Коледа правителствата трябва да вземат тежки решения дали да облекчат ограниченията навреме за празничния период.

Ето разбивка на обявеното до момента.

Италия: Няма коледни пазари и вечерен час в страната
В момента Италия вижда най-много смъртни случаи от края на март, а премиерът Джузепе Конте каза на италианците да очакват "по-трезва Коледа, без коледна вечер, прегръдки и целувки".

Много италиански региони са частично блокирани и пътуването между тях е ограничено. Тези мерки ще останат в сила до 3 декември, но докладите сочат, че извънредно постановление може да доведе до облекчаване на правилата след тази дата.

Точните подробности за постановлението все още се обсъждат от министрите. Смята се, че няма да има официален лимит за социални събирания, но правителството препоръчва "да планират възможно най-малко коледни сбирки".

Църквите са свободни да останат отворени, но полицейският час в 22:00 означава, че е малко вероятно традиционната полунощна литургия да се случи. Междувременно любимият италиански коледен пазар вече е забранен.

„Смятаме, че трябва да въведем по-големи предпазни мерки за предотвратяване на нарастване на инфекциите“, каза г-н Конте.

Много европейци се отправят към ски пистите по Коледа, но континентът е разделен по въпроса дали да държи курортите отворени през празничния период.

"Не можем да си го позволим", каза Конте. Той предложи да се координират с други европейски държави курортите да бъдат затворени поне до януари.

Германският канцлер Ангела Меркел също се надява да сключи общоевропейска сделка, за да затвори склоновете. Франция вероятно също ще подкрепи сделка, въпреки че властите там са постигнали компромис. Френските зимни курорти могат да се отварят по Коледа - при условие, че ски лифтовете са затворени.

Това широко разпространено затваряне означава, че популярните курорти в Алпите и Доломитите ще загубят милиарди евро приходи. Туристическите служители побързаха да критикуват плана, а президентът на един френски туристически орган попита: "Значи 400 души в парижко метро няма да се заразят, но четирима души на ски лифт ще го направят?"

Сделката за затваряне на курортите също ще бъде изправена пред строго противопоставяне от Австрия и Швейцария . Австрийските туристически служители смятат, че могат да предложат безопасна почивка, след като следващите месеци там бъдат облекчени, докато швейцарските курорти са уведомени, че могат да останат отворени с въведени мерки за безопасност.

Някои се страхуват, че - без консенсус - почиващите ще пътуват на големи разстояния, за да посетят откритите курорти. „Ако Италия реши да затвори всичките си влекове без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да върнат [вируса] у дома, каза г-н Конте пред телевизия La7.

След седмици на национално заключване президентът Еманюел Макрон заяви, че ограниченията ще започнат да се облекчават от 28 ноември. Но по-голямата част от мерките за блокиране ще останат в сила непосредствено преди празничната почивка на 15 декември.

Магазините, театрите и кината ще отворят отново навреме за Коледа и хората ще могат да посещават семействата си през празничния период. „Ще можем да пътуваме без разрешение, включително между регионите“, каза г-н Макрон в телевизионно обръщение.

Заслужава да отбележи, че Франция е под втора национална блокада от края на октомври. Но на 15 декември това ще бъде заменено от национален комендантски час от 21:00 до 07:00. Полицейският час обаче няма да се прилага в навечерието на Коледа и Нова година.

Ресторантите и училищата няма да отворят отново поне до 20 януари и това зависи от ежедневните случаи. Баровете, кафенетата и нощните клубове са затворени за неопределено време.

Религиозните служби ще бъдат безплатни от 28 ноември с ограничение от 30 души.

Германия: Ограничение за социални събирания

Канцлерът Меркел заяви, че германската блокада вероятно ще продължи до януари. Баровете, ресторантите и местата за забавление са затворени, но училищата и магазините са отворени. "Ежедневните случаи все още са твърде високи и нашите интензивни отделения все още са много пълни", каза тя.

Ограниченията са затегнати преди празничния период. Освен това от 1 декември лимитът за социални събирания ще бъде намален до две домакинства и максимум пет души.

Ще има обаче временно облекчаване на правилата през периода на Коледа. До 10 души ще могат да се срещнат между 23 декември и 1 януари, въпреки че г-жа Меркел призова германците да помислят добре, преди да се срещнат в групи с такъв размер.

Деца под 14 години не са включени в лимита.

Испанското правителство планира "различен" празничен период с ограничение от шест души

Препоръчва се социалните събирания в навечерието на Коледа да се провеждат на тераси на ресторанти или на други открити места.

Испанските семейства също традиционно празнуват празника на Трите крале с парад вечерта на 5 януари и правителството ще препоръча честванията да не се провеждат.

Планът също така препоръчва проветряване на вътрешните пространства и поддържане на социално дистанциране, когато е необходимо. 

Правителството на Каталуния се надява да разреши събиране на до 10 души за Коледа. "Ще вземем собствени решения", каза говорител на региона.

Австрия: Масово тестване е планирано в цялата страна

Австрия е под втора национална блокада до 7 декември, но има надежди след това ограниченията да могат да бъдат облекчени навреме за Коледа.

"Следващите две седмици са критични", заяви министърът на здравеопазването Рудолф Ансхобер пред вестник Kronen Zeitung на 23 ноември. „Заключването не трябва да се удължава.“

"Правителството е поръчало най-малко седем милиона теста за антиген и се надяваме, че програмата за масово тестване ще осигури на австрийците спокойни празници."

Стотици хиляди учители и полицаи ще бъдат тествани първо в началото на декември, заедно с хора в райони с висок процент на инфекция. След това доброволните масови тестове ще бъдат въведени в цялата страна през седмицата преди Коледа.

В Русия основните празнични тържества обикновено се провеждат в навечерието на Нова година, като много хора правят целодневни партита.

Но през последните две десетилетия се наблюдава увеличаване на честванията на Коледа, които православното християнско мнозинство в страната отбелязва на 7 януари.

Въпреки това, ограниченията вероятно ще намалят тържествата през празничния период.

В столицата Москва служители обявиха нови мерки, които ще продължат до 15 януари. Те включват време за ранно затваряне на ресторанти и кафенета и ограничение от 25% в капацитета на кината и театрите. Жителите на възраст над 65 години и тези в групи с висок риск също трябва да се самоизолират до тази дата.

Други региони въведоха подобни собствени ограничения.

#коронавирус #Европа #Коледа