Обратно към пълната версия на статията »

Коронавирусът може да остане активен върху някои повърхности с дни

Коронавирусът може да остане активен върху някои повърхности с дни
A A+ A++ A

Коронавирусът може да остане активен върху различни повърхности в продължение на няколко дни поради образуването на микроскопичен филм, заключиха експерти от Индийския технологичен институт в Бомбай, а проучването им беше публикувано в списанието „Physics of Fluids”.

Според констатациите на учените повече от 99,9% от течността от дихателните секрети се изпарява за няколко минути, но остава микроскопичен филм, в който вирусните частици оцеляват.

Този филм се изпарява по различно време, в зависимост от материала на повърхността, върху който е попаднал - за неръждаема стомана и мед този период е съответно около 24 и 16 часа. Върху пластмаса той може да остане повече от 150 часа. Както отбелязват авторите на изследването, професорите Rajneesh Bhardwaj и Amit Agrawal, тези цифри се основават на експерименти, използващи компютърни симулации, проведени в лабораторни условия, и вероятно са по-ниски в действителност поради наличието на различни променливи.

"Най-голямата изненада беше, че този микроскопичен филм изчезва за повече от няколко часа. Това показва, че <...> бавно изпаряващият се нанометричен филм осигурява средата, необходима за оцеляването на коронавируса", каза Bhardwaj.

Изследователите отбелязват, че техният анализ подчертава необходимостта от редовно и цялостно почистване на повърхностите, за да се предотврати разпространението на коронавирусната инфекция.

По-рано учени от Медицинския университет в Киото установиха, че коронавирусът може да остане активен върху кожата средно девет часа, което е около пет пъти по-дълго от сезонния грип. Върху други повърхности, като метал и пластмаса, може да остане до няколко дни.

#коронавирус