Обратно към пълната версия на статията »

Най-накрая безплатни COVID тестове: Даването на направление за PCR ще става по телефона

Най-накрая безплатни COVID тестове: Даването на направление за PCR ще става по телефона
A A+ A++ A

До края на деня Българският лекарски съюз ще подпише анекса със Здравната каса, което ще рече, че от идната седмица личните лекари ще започнат да издават електронните направления на пациентите с поне 2 симптома за коронавирус от общо 11-12. Председателят на съюза д-р Иван Маджаров обяви, че тестовете ще се правят в посочени от здравния министър лаборатории, които имат договори с НЗОК. Това стана ясно на пресконференция на съсловната организация.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов обясни, че даването на направление за PCR тест ще става по телефона без посещение в кабинета на джипито. За целта личният лекар ще дава четирицифрен код на хората и те ще могат да отидат директно в лаборатория, за да им бъде направен тест. Брънзалов добави, че симптомите наистина са субективни, но се надява хората да не злоупотребяват и да бъдат отговорни, когато поискат направление за PCR тест.

БЛС се пребори със Здравната каса и за отпадането на лимитите за издаване на направления за антигенни и PCR-тестове. В последния вариант на анекс с Касата такива няма.

Д-р Маджаров пък обяви още, че лекарите са се противопоставили и на желанието на Здравната каса да намали финансирането на цената на PCR-а от 60 на 25 лв. Стана ясно още, че БЛС критикува поведението на НЗОК по време на преговорите за анекса на Националния рамков договор. Отправена бе и закана за искане на оставки на членове на Касата.

"Преговорите с Националната здравноосигурителна каса са неравнопоставени и има едно високомерие от тяхна страна", категоричен беше главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов. По думите му въпросът с направленията, които издават джипитата, се е забавил твърде много в момент на епидемия. "БЛС е недоволен от процеса на водене на преговори, а не от резултата", подчерта той.

От БЛС се противопоставиха и на уволнението на медиците от пловдивската болница, в която починаха зарязаните на стълбите пациенти. Председателят на БЛС коментира, че не приема за правилно уволнението на санитарка и водач на линейка в Пловдив, които според него работят без право да отказват и добави, че ако се действа по този начин, скоро няма да има кой да кара линейките

#коронавирус #тест