Обратно към пълната версия на статията »

Черна статистика: Първи в света сме по смъртност на милион души за 23 ноември

Черна статистика: Първи в света сме по смъртност на милион души за 23 ноември
A A+ A++ A

Депутатите приеха окончателно проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, с което потвърдиха и предвидената там допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти.

От следващата година хората в бели престилки ще получават допълнение към трудовите си възнаграждения докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19.

Увеличение към възнагражденията няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 хил. лв. месечно.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.

Като цяло проектобюджетът на НЗОК за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Парите на Касата ще бъдат в размер на над 5 млрд. лв. и с 340 млн. повече от 2020 г.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Средствата за болниците също се увеличават – 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение.

С 27,3 починали на 1 млн. души днешните данни ни поставят на първо място в света. Следващата държава с 21,1 е Словения, съобщи БНР.

Възможно е обаче тези данни да не са особено точни. Обявените днес като починали 189 души вероятно са загубили живота си не само вчера, в понеделник, а и в събота и неделя, когато официално бяха отчетени доста по-малко смърти от обикновено - 40 и 60.

Причината е, че в събота и неделя администрациите на болниците не работят и не попълват акуратно данните в националния информационен портал. Затова във вторник винаги отчетените починали са повече. Това обаче се случва с данните и в други страни.

Здравният министър предложи пакет от нови още по-строги мерки за ограничаване на Covidепидемията. Ако утре те бъдат одобрени от Министерския съвет, от петък ще е налице почти пълно затваряне на държавата, като няма да работят училища и детски заведения, търговски центрове, магазини и заведения. Прекратяват се спортните събития, провеждането на конференции и други събития. 

Готови ли са обаче хората да приемат ново затваряне?  

Час след предложените от здравния министър нови по-строги мерки срещу разпространението на епидемията в един от столичните молове служители и клиенти обсъждат евентуалното затваряне на магазините и заведенията от петък. Повечето са притеснени за работното си място, но и се съгласяват, че още по-стриктните мерки са нужни и дори закъснели:  

„Има и много болни, трябва и това да мислим. Колкото и да е неприятно за бизнеса. През това време сигурно ще съм неплатен и няма да имам доход“; „Много хора ще останат гладни. Много хора са на предела. Може да има нови протести“.  

Посетителите пред едно от столичните кина казват, че по-строги мерки са наложителни за справянето със ситуацията: 

„Нещата трябва да се овладеят“; „Затвориха се неща, бройките скачат и е зле. Ако се затворим по пълен начин, много хора ще страдат икономически“. 

На столичния бул. „Витоша“ лъскавите баровете и ресторантите са пълни с хора. Управител на заведение на емблематичната улица обяснява, че би приел пълното затваряне само при адекватни мерки за подкрепа на бизнеса му. 

В страни от блясъка на „Витошка“ собственик на малък ресторант до „Женския пазар“ гледа новините по телевизията и коментира, че бизнесът му трудно би се съвзел след още едно затваряне.

През изминалото денонощие у нас са регистрирани рекордните 3146 нови случая на коронавирус при направени 7244 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с Covid-19. Това означава, че 43.43% от взетите проби са дали положителен резултат.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 124 966. Активните към момента случаи са 83 671. 6270 от тях са хоспитализирани, от които 399 са настанени в интензивно отделение. 

Най-много нови случаи има в София - 933, след това се нареждат Пловдив с 361 и Варна с 239 заразени.

Жертвите на болестта станаха 3069, 189 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 1702 души, така общият им брой достига 38 226.

Управителят на общинската болница в Каварна д-р Християн Зафиров подаде оставка. Здравното заведение откри според заповедта на здравното министерство Covid отделение, в което единствено д-р Зафиров заяви готовност да работи, в случай че такива пациенти бъдат настанени. С напускането му под въпрос остава и съществуването на Спешния център и поликлиниката, съобщи БНР. 

Мъж от видинското село Дунавци е починал след като е чакал с часове да му бъде оказано лечение в болницата в град Видин. Това предаде mediaseverozapad.com.

Синът на жертвата сподели, че още преди да е излязъл резултатът от PCR теста на неговия баща, той бил обявен за починал от COVID-19.

Починалият мъж е отишъл за помощ във видинската болница след усложнена двустранна пневмония. Неговите близки са категорични, че ще съдят лечебното заведение.

Шестима души медицински персонал са сред новодиагностицираните с COVID-19 52 случая през последното денонощие в Сливенска област. Това съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са двама лекари, две медицински сестри и двама санитари от различни болнични заведения.

Общо 936 са болните в област Сливен към 24 ноември. Диагностицирани жители има в 74 или в над две трети от населените места. В най-голямата община, Сливенската, положителни за COVID-19 са 676 души, в община Нова Загора болните са 128, в община Котел - 79 души. В община Твърдица случаите са 52, като в общината се отчита рязък спад на заболяемостта, тъй като инфектирани домуващи и персонал в социален дом са излекувани и е вдигната карантината.

Под домашна карантина са 1 201 жители на областта. Две жени с придружаващи заболявания, на 86 и 69 години, са починали. Едната от пациентките е била лекувана в домашни условия, другата е била настанена в болница.

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра /МБАЛ/ търси да назначи мъже в добра физическа и здравословна форма за работа като общи работници, които да пренасят пациенти с COVID-19 между отделенията в лечебното заведение, съобщиха от болницата.

Всеки желаещ ще бъде назначен на трудов договор и обезопасен с нужните лични предпазни средства, се казва в съобщението

#коронавирус